Så funkar soc – för unga

Ungdomar står lutade mot vägg

Du har rätt att må bra. Du som är ung har rätt att ha någon som tar hand om dig. Du har rätt att vara trygg och få råd, stöd och ha någon som bryr sig om dig.

Du ska behandlas med respekt. Ingen får slå dig eller göra saker som får dig att må dåligt. Ingen får heller straffa dig eller ställa orimliga krav, säga taskiga saker, håna eller hota dig.

Socialtjänsten kan ge stöd och hjälp till dig som är ung och inte har det bra. Vi kan också ordna medlingsmöten när en ung person har begått ett brott.

Den nationella webbplatsen Koll på soc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättar mer om hur socialtjänsten fungerar. Det som står där gäller oavsett vilken kommun du bor i.

Det finns flera kontaktvägar för dig som är ung:

Socialtjänsten ordnar medlingsmöten, frivilliga möten mellan dig som är ung och har begått ett brott och dig som har drabbats av brottet. Det syftar till att ge båda parter möjlighet att prata igenom det som hänt. För ungdomar under 15 år håller socialtjänsten medlingen tillsammans med polis och socialtjänst.

Innan medlingsmöten får respektive part själv delta i ett förmöte för att diskutera förväntningarna på medlingsmötet.

Medlingsmötet sker på neutral plats med en neutral medlare.

  • Du som begått brottet får möjlighet att ta ansvar för det du gjort och får tillfälle att be om ursäkt för den skada som du har orsakat.
  • Du som utsatts för brottet får berätta för gärningsmannen vilka konsekvenser brottet fått och om det går att gottgöra på något sätt.

På Ungdomsmottagningen kan du som är i åldern 13 till 21 år få råd och hjälp i följande situationer:

  • om du mår dåligt och behöver någon att prata med
  • om du har frågor om kroppen, såsom sex, skydd mot graviditet och könssjukdomar
  • för att testa dig för könssjukdomar eller graviditet
  • om du upplevt eller upplever våld och hot i nära relationer.

Ungdomsmottagningen finns både på nätet, umo.se, och på mottagningar. Alla som jobbar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt. Närmast från Mullsjö är mottagningen i Jönköping.

Du når Ungdomsmottagningen via umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller 1177.se. Länk till annan webbplats.

BRIS – barnens hjälptelefon

Hit kan alla under 18 år ringa eller mejla för att prata med en vuxen. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Telefon: 116 111.

Jourhavande kompis – för dig under 25 år

Där kan du prata om det där som du inte vill eller vågar ta upp med någon annan. Telefon: 020-222 444.

Mind – Självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Dit kan du ringa, mejla eller chatta anonymt och utan kostnad dygnet runt. Ring 90101 eller chatta Länk till annan webbplats.

Kontakt

  • Individ- och familjeomsorgen

    Socialkontoret

    0392-141 76

    Besöksadress

    Järnvägsgatan 29, 565 32 Mullsjö

    Öppettider:

    Måndag-torsdag: 08:30-15:30
    Fredag: 08:30-14:30
    Lunch: 12:00-13:00

Senast uppdaterad:
2 augusti 2022