Faderskap, föräldraskap

Om ni får barn och inte är gifta eller lever i ett samkönat förhållande måste faderskapet respektive föräldraskapet bekräftas och fastställas.

När ett gift par, man och kvinna, blir föräldrar antas mannen vara far till barnet och ni får automatiskt gemensam vårdnad.

Om ni inte är gifta, eller lever i ett samkönat förhållande, betraktas den biologiska modern som ensam vårdnadshavare. För att kunna få gemensam vårdnad och för att barnet ska få juridiska rättigheter, såsom arvsrätt, efter båda föräldrarna måste föräldraskapet bekräftas skriftligt och bli godkänt.

Ibland måste föräldraskapet utredas

Om föräldrarna inte bor tillsammans eller om det finns tveksamheter kring faderskapet gör socialkontoret en utvidgad utredning. Socialkontoret kallar då modern och den hon namngett som far till utredning av faderskapet.

Fastställ via Skatteverkets e-tjänst

Från den 1 januari 2022 kan faderskap bekräftas med e-legitimation via Skatteverkets e-tjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Båda föräldrarna ska godkänna faderskapet inom 14 dagar från barnets födelse. Både föräldrar och barn ska vara folkbokförda i Sverige och föräldrarna ska vara myndiga.

Fastställ via besök hos socialtjänsten

Om man av någon anledning inte använder e-tjänsten eller om det gått mer än 14 dagar efter barnets födsel kan faderskapet fastställas genom ett besök hos socialtjänsten.

Kontakt

 • Individ- och familjeomsorgen

  Socialkontoret

  0392-141 76

  Besöksadress

  Järnvägsgatan 29, 565 32 Mullsjö

  Öppettider:

  Måndag-torsdag: 08:30-15:30
  Fredag: 08:30-14:30
  Lunch: 12:00-13:00

Senast uppdaterad:
2 augusti 2022