Hjärtstartare

Bild

Mullsjö kommun har 34 hjärtstartare utplacerade i kommunen. Med enkla medel kan du som är först på plats göra en viktig insats.

Se Hjärtstartarregistrets webbsida för sammanställning av hjärtstartare i kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare är en maskin som känner av hjärtverksamheten och om det är nödvändigt - levererar en strömstöt mot hjärtat. På detta sätt kan maskinen återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.

Enkel att använda

Vem som helst kan använda en hjärtstartare. I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. Hjärtstartaren ger tydliga röstinstruktioner på svenska som är lätta att följa. Den protesterar om personen du försöker använda den på inte har drabbats av hjärtstopp.

Det första du måste göra

Om du misstänker att någon drabbats av ett hjärtstopp:

  1. Ring 112 för att kalla på ambulans.
  2. Kalla på hjälp: Du måste också försöka få hjälp av människor omkring dig och den drabbade.
  3. Ge hjärt- och lungräddning. Tryck ned personens bröstkorg (bröstkompressioner) rytmiskt. Ge även konstgjord andning. På så sätt syresätts blodet som cirkuleras. Finns det en hjärtstartare i närheten ökar chanserna för den drabbade att överleva.
  4. När du larmat 112 och de förstått att det rör sig om ett hjärtstopp kommer du via telefonen att få instruktioner av larmoperatören i hur du utför hjärt- och lungräddning.

  • Varje dag drabbas ungefär 27 personer av hjärtstopp i Sverige. En av dem överlever. Det är alltså cirka 10 000 människor per år i Sverige som får plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus där bara cirka 500 av dem klarar sig.
  • Plötsligt hjärtstopp innebär helt enkelt att hjärtat slutar slå. En människa som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp kollapsar och förlorar snabbt medvetandet, blir utan puls och slutar att andas. Om ingen behandling ges inom några minuter kommer detta tillstånd att leda till döden.
  • Man brukar ge följande tumregel: Om ingen behandling eller hjärtstartare används ökar dödlighet vid hjärtstopp med cirka 10 % per minut.
  • När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp måste hon eller han få hjälp så fort som möjligt. Tiden är avgörande för om personen kan räddas till livet och användning av en hjärtstartare är tillsammans med hjärt-lungräddning den viktigaste åtgärden!
  • Rätt utförd hjärt- och lungräddning är livsviktigt och kan vara avgörande för den drabbades överlevnad. Men det stillastående hjärtat behöver även återstartas och för detta behövs en hjärtstartare.

Relaterade länkar

Kontakt

Senast uppdaterad:
18 oktober 2022