Förebygga självmord, suicidprevention

Suicid är ett folkhälsoproblem som går att förebygga.

Ibland känns självmord känns som den enda utvägen. Men det finns alltid utvägar, det finns alltid hjälp att få. Suicidpreventivt arbete handlar om att genom olika insatser minska risken att människor tar sitt liv.

Om någon hotar att ta sitt liv och situationen känns akut, ring 112.

Misstänker du att någon i din närhet funderar på att ta sitt liv. Våga fråga. Våga prata med personen och ge dig tid att lyssna. Det är inte farligt att prata om självmord och det ökar inte risken för att personen ska ta sitt liv. Tvärtom kan ett sådant samtal förebygga självmord.

1177.se ger dig mer och bra information för att hjälpa någon i din närhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta vilka varningstecken du behöver känna till ta då del av kampanjen "Stör döden" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är framtagen av Suicide Zero, Mind och Spes.

Suicide zero har även tagit fram den digitala utbildningen Våga fråga pocket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som lär dig det viktigaste på 20 minuter om hur du kan agera om någon verkar må dåligt och har självmordstankar.

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Våga ta hjälp. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du är inte ensam.

Vårdguiden

Telefon: 1177

Självmordslinjen

Telefon: 90 101

Föräldralinjen

Telefon: 020-85 20 00

Äldrelinjen

Telefon: 020-22 22 33

BRIS

Telefon: 116 111

Senast uppdaterad:
8 maj 2024