Förvaltarfrihetsbevis

Förvaltarfrihetsbevis är ett intyg som visar att du inte har någon förvaltare. Beviset kan krävas av vissa myndigheter när du till exempel ska vara ansvarig utgivare av periodisk skrift, ansöker om trafiktillstånd för yrkesmässig trafik, ska bli fastighetsmäklare, advokat eller revisor.

Beställ förvaltarfrihetsbevis

För att beställa ett förvaltarfrihetsbevis mejlar du overformyndarenheten@jonkoping.se och uppger att det gäller förvaltarfrihetsbevis. Du ska också ha fyllt 16 år. I mejlet anger du ditt namn, personnummer och din adress.

Har du inte möjlighet att mejla? Då kan du skicka brev med ovanstående uppgifter till:

Överförmyndarenheten
551 89 Jönköping

  • Handläggare på enheten begär då in personbevis och utreder om förvaltarskap finns. Om inget förvaltarskap finns stämplar de och skriver under på ett personbevis att du inte har förvaltare. Beviset skickas sen till dig på den adress du har uppgett.
  • När du fått hem beviset skickar du det till myndigheten som efterfrågar det.

Speciella omständigheter

Har du eller din familj skyddad identitet? Ring då istället Skatteverket på 0771-567567 och be om att få prata med en skyddshandläggare. Du nämner då ditt ärende om begäran om ett förvaltarfrihetsbevis.

Har du ett samordningsnummer?

Då kan du inte beställa ett förvaltarfrihetsbevis, men du kan ringa Skatteverket på 0771-567567 och få ett bevis på att du fått ett samordningsnummer.

Ett vanligt personbevis beställer du via Skatteverket.se, Beställ personbevis Länk till annan webbplats. eller via deras servicetelefon 020-567 00

Senast uppdaterad:
1 november 2023