Andrahandsuthyrning

Nycklar till lägenhet

Att hyra ut i andra hand innebär att du tillfälligt blir hyresvärd till den du hyr ut till.

Tips när du ska hyra ut i andrahand

För att överhuvudtaget få hyra ut i andra hand måste du ha tillstånd av Mullsjö Bostäder. Du fyller i en ansökan hos hyresgästföreningen där du talar om varför du ska hyra ut och till vem. Det är ditt ansvar att hitta en lämplig hyresgäst. Tillstånd får du om du till exempel tillfälligt ska arbeta eller studera på annan ort. Din ansökan ska styrkas med intyg.

Regler vid andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning är endast tillåtet under en tidsbegränsad period. Vi godkänner högst ett år i taget.

Vi rekommenderar att alltid skriva ett avtal, finns att skriva ut på sidan hyresgästföreningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där det klart framgår hyra, hyrestid och andra villkor. Ett skriftligt avtal är bra att ha för att undvika missförstånd och problem.

Det finns regler för vilken hyra du får ta ut av din hyresgäst – till exempel får du lägga till cirka 10-15 procent av vår hyra om du hyr ut lägenheten möblerad.

Tänk också på att inte skriva längre bindningstid än du själv har i ditt eget avtal – normalt tre månader. Även om du vill hyra ut din lägenhet för ett helt år kan det vara dumt att från din sida binda upp dig ensidigt för så lång period.

  • Vi rekommenderar att du fortsätter att betala hyran direkt till oss och låter din hyresgäst betala till dig. Du ansvarar även under den period andrahandsuthyrningen pågår för att vi får in hyran.
  • Om du hyr ut din lägenhet med möbler – gör en inventarielista som båda undertecknar.
  • Du ansvarar också, gentemot Mullsjö Bostäder, för vad som händer i lägenheten. Det gäller även eventuell skadegörelse. Är det "fel" person som hyr av dig kan det bli kostsamt.
  • Tänk också på att alltid ha en adress, en e-postadress och ett telefonnummer där vi kan nå dig under den tid du är borta.
  • Den du hyr ut till har ingen ”rätt” att överta din lägenhet den dag du flyttar. Vårt ordinarie kösystem för lägenhetstilldelning tillämpas.

Relaterade länkar

Kontakt

Senast uppdaterad:
18 april 2024