Brandskydd och säkerhet

Här har vi samlat information om hemförsäkring, hur du brandsäkrar ditt hem och hur du ska agera vid en brand.

Brandskydd

Vi vill att du ska känna dig trygg i din egen bostad, därför är det viktigt att du inte förvarar saker i trapphuset och att du har rätt skydd i din lägenhet.

I trapphuset

Tänk på att trapphus och källargångar är utrymningsvägar och därför inte får användas som förvaringsplats. Dels kan sakerna hindra utrymning och försvåra brandförsvarets räddningsinsats. De kan även släppa ifrån sig giftig rök vid brand.

För allas trygghet och trivsel måste vi tillsammans hålla trapphusen fria från:

  • Skor, stövlar
  • Skohyllor och möbler
  • Mattor
  • Cyklar, lekredskap, barnvagnar, rullatorer och liknande
  • Kartonger och avfallspåsar

Testa din brandvarnare

Har du inte gjort det än, så gör det nu! En enkel knapptryckning och du har plötsligt världens bästa livförsäkring.

I en lägenhet räcker det oftast med en brandvarnare. Däremot finns såklart undantag. Undantagen kan vara att du har väldigt stor lägenhet eller tonåringar hemma som gärna stänger in sig på sitt rum. Är dörren stängd hörs inte brandvarnaren så bra och inne i ett rum med mycket elektronik eller i ett rum där det ofta tänds ljus, kan det bli farligt utan brandvarnare.

En hemförsäkring skyddar dig ekonomiskt om någonting skulle inträffa med dina ägodelar. Du får ersättning om någonting blir stulet, om det börjar brinna och i många andra fall av skada.

Genom en hemförsäkring kan du till exempel få hjälp med en tillfällig bostad om du skulle råka orsaka en större skada på fastigheten, som en brand eller vattenläcka. Om du saknar hemförsäkring tar du en stor risk. Om du inte har en hemförsäkring och det till exempel börjar brinna kan du bli skadeståndsskyldig för en lång tid framöver.

Teckna hemförsäkring, kontakta ett försäkringsbolag

För att teckna en hemförsäkring kontakta ett försäkringsbolag så hjälper de dig. Det finns flera webbplatser där du kan jämföra hemförsäkringar.

Senast uppdaterad:
23 maj 2024