Brandvarnare, brandsläckare, brandfilt
Här hittar du information om utrustning som är bra att ha hemma för att skydda dig mot brand. Tre av de allra viktigaste varorna är just brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.
Med en fungerande brandvarnare i taket ökar chanserna att du och din familj ska kunna ta er ut om det börjar brinna. En snabb utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död. Brandvarnaren ska framför allt skydda oss när vi sover. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig i ett tidigt skede.
En brandvarnare ska placeras enligt leverantörens anvisningar, men generellt gäller följande:
- Den bör sitta utanför sovrumsdörren för att säkert höras när vi sover.
- Den ska sitta i taket, helst mitt i rummet eller minst 50 cm ut från närmaste vägg eller taknock. Om bostaden har mer än ett våningsplan bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan. En brandvarnare täcker max 60 kvadratmeter.
- Den bör inte placeras i närheten av ventilationsöppningar.
- Placera inte brandvarnare nära köksspisen eller i badrum, garage eller hobbyrum där den kan orsaka irriterande falsklarm.
Testa din brandvarnare
Testa din brandvarnare med jämna mellanrum. Du gör det genom att trycka in testknappen och prova larmsignalen. Byt batteri och rengör brandvarnaren årligen, till exempel på Brandvarnardagen den 1:a december. Du bör också alltid testa den då du varit bortrest. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.
Olika typer av brandvarnare
På marknaden finns många olika typer av brandvarnare. Det finns billiga och dyra, nätanslutna eller med batteri, joniserade eller optiska. Räddningstjänsten rekommenderar nätanslutna brandvarnare. Dessa kopplas mot elnätet som innebär att den i stort sätt är underhållsfri. Nätanslutna brandvarnare har även ett backup-batteri som ersätter elen vid till exempel strömavbrott. Du riskerar inte heller att glömma att byta batteri och stå där med en brandvarnare som inte fungerar.
Var köper jag en brandvarnare?
Brandvarnare finns i de flesta livsmedelsbutiker, i fackhandeln, på brandredskapsfirmor och hos försäkringsbolag. Räddningstjänsten säljer inga brandvarnare.
Tillsammans med brandvarnaren är en handbrandsläckare och brandfilt grundskyddet i din bostad. I en lägenhet, villa eller ett fritidshus rekommenderas i första hand en 6 kilos pulversläckare. Pulversläckaren ska vara godkänd enligt standarden SS EN 3-7 och bör ha effektivitetsklass 43A 233 BC eller högre. En pulversläckare släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare. Många anser att pulver smutsar ner men jämfört med hur det ser ut efter en brand så är pulver ändå att föredra.
Olika typer av brandsläckare
- Vatten: Släcker i trä, papper och textiler
- Skum: Släcker i trä, papper, textiler, vätskor och oljor
- Pulver: Släcker i trä, papper, textiler, vätskor, oljor och el-utrustning
- Kolsyra: Släcker i vätskor, oljor och el-utrustning
Lär dig använda brandsläckaren
Det är naturligtvis viktigt att du lär dig hur en handbrandsläckare fungerar. Det enklaste sättet är att gå en kurs i brandskydd. På en kurs får du både teoretiska och praktiska kunskaper där du bland annat får prova en släckare.
Här finns brandsläckare att köpa
Brandsläckare finns på större varuhus och hos brandskyddsfirmor. Vissa försäkringsbolag har förmånliga erbjudanden för sina kunder.
Kassera/slänga en handbrandsläckare
Handbrandsläckare som ska kasseras kan lämnas på sortergårdar som tar emot farligt avfall. Du kan också lämna till återvinningsföretag som specialiserat sig på tryckbehållare. Släckaren behöver inte tömmas innan. En pulversläckare bör bytas ut vart 10:e år.
Vid en mindre brand är en brandfilt bra att ha hemma. Den kan användas för att dämpa en brand eller för att släcka om det brinner i en gryta eller i någons kläder. Brandfilten består av ett eller två lager glasfiberduk med ett tätskiktslager som knappt släpper igenom några brännbara gaser. Detta gör att elden kvävs om man lägger över filten.
- Tänk på att inte kasta filten på branden.
- Lägg den bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.
- Filten ska vara minst 120x180 cm för att den ska kunna användas till att släcka brinnande kläder på en människa.
- Förvara gärna brandfilten så att du lätt kommer åt den, till exempel i hallen eller köket.
Du ska inte vara rädd för en risk men du ska vara medveten om att den finns.
- Tändstickor i fel händer och ljus som står i, till exempel, en träljusstake är en risk.
- En spis som det ligger tidningar på eller som lämnas obevakad är en risk.
- En person som röker kan i sig vara en risk om personen somnar ifrån sin cigarett/pipa.
- Att sätta på tvättmaskin, torktummlare eller diskmaskin när du sover eller är borta är en risk.
- Dammsuga upp aska från öppna spisen är en risk.
Sen finns det så klart risker som vi inte helt själva kan skydda oss mot och det kan vara elfel och anlagda bränder. Det finns åtgärder för att minska risken men inte helt undvika den. Det finns fler än ovan nämnda risker och tänker du efter lite kan du säkert hitta flera.
- Senast uppdaterad:
- 25 april 2024