Allemansrätten – välkommen ut!

Två personer som sitter och fikar ute i naturen.

Foto: Nicole Morgny Photography

Det är lätt att göra allemansrätt! Naturen är öppen för alla. Men det finns en del att ha koll på när du vandrar, grillar, cyklar och tältar.

Allemansrätten - frihet med ansvar

Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor. Det är lätt att göra allemansrätt!

Genom att visa hänsyn till djur, natur, markägare och andra människor i naturen tar vi hand om och värnar allemansrätten. Om vi alla vet hur vi ska agera i naturen, på olika platser och i olika situationer, är det enkelt att göra rätt.

Tänk på detta innan du ger dig ut:

  • Som van cyklist vet du hur du anpassar din körstil efter terräng och väder, för att minimera slitage. Du tar en omväg runt skogsplanteringar, åkrar och känslig och blöt mark. Och saktar in vid möten.
  • Lägereldens knaster är förtrollande. Håll koll på elden så att den brinner säkert och välj ett underlag som är brandtåligt. Välj sand i stället för klippan som kan spricka, och undvik att elda på torr mark med mossa eller torv. Tips! Krafsa lite i askan, och se så att det inte finns någon glöd kvar, innan du lämnar för nya äventyr.
  • Du och din hund mår bra av en frisk nypa luft. Även om huden är väluppfostrad och kan gå fot är ofta det bästa sättet att göra allemansrätt att hålla den kopplad. Då ger du hundrädda människor och tama och vilda djur lugn och ro.
  • Lämna bara fotspår i naturen. Ta med dig ditt skräp hem eller till närmsta papperskorg. På det sättet kan du fortsätta utforska skogsstigar, badklippor och eldplatser fria från matrester, snusprillor och våtservetter.
  • Blommor och blad hör midsommar till. Plocka blommor som rödklöver, hundkex, smörblomma och prästkrage och låt de växter som är fridlysta stå kvar. Dekorera bryggan med björkris, som du tagit efter att markägaren har sagt okej, och njut av sommarens längsta natt.
  • Tack för att du hittar en tältplats långt ifrån någons hus, så att både du och de som bor i närheten får se dagen gry ostört. Du vet att du inte kan tälta överallt och har noggrant valt ut platsen för nattens skönhetssömn – där du bara stannar i något enstaka dygn. Du vet att det är skönt att sova på mjukt underlag och tar hellre med det tjockare liggunderlaget än sover på mossa, lavar eller andra känsliga växter.

Naturvårdsverket har mer information på allemansrätten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen ut och njut!

Senast uppdaterad:
30 april 2024