Nu startar anhöriggrupp med fokus på hälsa

Kajsa Limnell och Helén Öberg

Kajsa Limnell, Hälsocoach och Helén Öberg, anhörigstöd, bjuder in till nya starten av anhöriggruppen

Nu startar anhöriggrupp för dig som stöttar någon i din närhet – oavsett närståendeproblematik. Temat handlar om att behålla en god hälsa i vardagen.

Det är en kvällsgrupp där anhörigstödet, Helén Öberg, samarbetar med hälsocoach, Kajsa Limnell, gällande friskvård och att hitta sätt för att bibehålla hälsan. Ett forum där de anhöriga får träffa andra i liknande situation och byta erfarenheter.

Anhörig – det kan vara du, gammal som ung

Helén berättar att det finns ca 1,2 miljoner anhöriga i Sverige. Det kan vara du som vårdar en närstående 24 timmar om dygnet, men också du som hjälper din granne med att handla mat varje vecka. Du kanske är förälder till ett barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Du kan också vara ung och har en jobbig situation där hemma med mycket ansvar. Är det mycket konflikter? Någon som dricker, tar droger, är våldsam? Någon nära dig som mår psykiskt dåligt?

– För många är det naturligt och positivt att hjälpa eller stötta en närstående, familjemedlem eller kanske en nära vän som av någon anledning inte klarar av vardagen på egen hand. Men det kan också vara både fysiskt och psykiskt påfrestande. Du kanske känner oro eller förtvivlan, eller brottas med dåligt samvete och tycker att du aldrig räcker till, menar Helén Öberg.

Alla som stöttar någon är välkommen

Du som stöttar någon i din närhet och är förälder, partner, barn, vän eller har en annan relation - du välkommen till våra anhörigträffar. Som anhörig är du ovärderlig men ibland behöver du också få stöd och tid för dig själv.

– Varje anhörig är unik, någon vill ha kunskap i sjukdomssituationen, en annan vill träffa andra som är i samma situation, en annan vill få hjälp att hitta aktiviteter i vardagen och gemenskap, säger Helén.

- Fysisk aktivitet och välmående hänger ihop, det gäller att hitta måbrahormonerna, säger Kajsa Limnell. Det sociala är också viktigt! Det ska vara lustfyllt, man får hitta det man tycker om. Hälsa betyder olika för alla. Vad är god hälsa för dig?

Enkla tips i vardagen för en bättre hälsa

Vi bjuder på korta föreläsningar med enkla tips och ”prova på” aktiviteter som kan fungera i vardagen. Innehållet på träffarna bygger på dina och gruppens önskemål.

Exempel på ämnen kan vara kost, sömn, fysisk aktivitet, återhämtning, enskilt och socialt välmående.

Första träffen

  • Start: 13 februari
  • Tid: 17:00 – 19:00
  • En enklare fika finns för 20 kronor – annars är träffen gratis.
  • Plats: Första träffen blir i konferenslokalen Tanken på Margaretas Park, ingång Parkvägen 12.

Därefter träffas vi varannan tisdag fram till och med vecka 23. Var vi träffas kan variera men det informerar vi om inför kommande träff. Till våren planerar vi också att vara utomhus.

Vill du veta mer eller göra en intresseanmälan?

Ring Helén Öberg, anhörigsamordnare på 070 645 54 50 eller mejla anhorigstod@mullsjo.se. Senast 9 februari behöver vi din anmälan. Läs mer om vad anhörigstöd kan erbjuda dig på sidan Stöd till anhöriga

Parkträffen anordnar också träffar med hälsotema

Det startar även träffar riktade till just seniorer på Parkträffen med fokus på fysisk hälsa och välmående. Kajsa vill vara med och inspirera de äldre till att hitta rörelseglädje i vardagen. Det handlar om en timme, och de som vill får prova på ett gympapass. Se sidan Parkträffen för mer information och datum för seniorernas träffar.

Kontakt

Senast uppdaterad:
6 februari 2024