Nu finns hjärtstartare utomhus i

Mullsjö och Sandhem

Hjärtstartare utanför Infocenter

Nu finns hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt utanför Infocenter, MSOK och Matöppet i Sandhem.

I Mullsjö kommun finns hjärtstartare inomhus sedan tidigare. Nu finns även hjärtstartare utomhus som är tillgängliga dygnet runt.

Hjärtstartare tillgängliga dygnet runt

  • Utanför Infocenter, kommunhuset i Mullsjö, Järnvägsgatan 27
  • Intill Matöppet i Sandhem, Stråkenvägen 6
  • Vid Mullsjö Skid-och Orienteringsklubb (MSOK), Havstenshultsvägen 11
Hjärtstartare placerad intill Matöppet i Sandhem

Hjärtstartare placerad intill Matöppet i Sandhem

Viktigt vid hjärtstopp

Ring 112 och använd hjärtstartaren medan du väntar på att ambulans/räddningstjänst är på plats.

Om du inte har en hjärtstartare i närheten behöver du göra manuell hjärt-lungräddning. Läs mer och se film om hur du agerar vid hjärtstopp på Svenska rådet för hjärt-lungräddnings webbplats: Så här gör du Vuxen-HLR Länk till annan webbplats.

Hjärtstartare - så funkar den

Vid ett hjärtstopp ges ofta behandling med en hjärtstartare, inom sjukvården även kallad defibrillator. Det är en apparat som kan användas för att ge en strömstöt som kan sätta igång hjärtat igen. I dag finns lättanvända halvautomatiska hjärtstartare på flera platser i samhället. De kan användas av vem som helst och kräver inga förkunskaper.

Starta hjärtstartaren och följ instruktionerna. Apparaten ger röstinstruktioner som är enkla att följa. Om orsaken till hjärtstoppet är en allvarlig rubbning av hjärtats rytm kommer du med hjälp av hjärtstartaren att kunna ge en elektrisk stöt till personen, för att återställa hjärtrytmen. Är det däremot inte en allvarlig rytmrubbning som orsakat hjärtstoppet kommer inte hjärtstartaren att ge en stöt. Det är därför säkert att använda den.

(Källa 1177)

Se karta över alla hjärtstartare i Mullsjö kommun

Det finns ett nationellt register för var närmsta hjärtstartare finns. Den drivs av Svenska rådet för hjärt-lungräddning Länk till annan webbplats.. Besök Sveriges hjärtstartarregister på adressen www.hjartstartarregistret.se och Länk till annan webbplats. sök på Mullsjö och Sandhem för att se var närmsta hjärtstartare finns tillgänglig.

Senast uppdaterad:
22 december 2023