Minska matsvinnet – bra för både plånboken och miljön

Julbord med mat och godsaker

Under jul- och nyår njuter vi av god mat, men vi slänger också mer mat än vad vi brukar göra. Här får du tips på hur du kan minska matsvinnet.

Maten vi slänger är både dyr och har stor påverkan på klimatet

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Matsvinnet har kostnader bortom bara pengar – det påverkar även miljön. Matproduktionen skapar utsläpp som påverkar klimatet och leder till övergödning. Allt detta händer i onödan när maten kastas.

Tips! Så kan du minska matsvinnet

  • Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  • Laga och servera lagom mycket mat.
  • Förvara maten rätt och använd resterna.
  • Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst före-datum.

För mycket mat över? Bjud grannarna på fest

Så dyk in i julens smakfestival, men snåla med mängderna. Om du råkar ha en matbuffé som slår rekord, kalla in grannen eller vännerna för en spontan fest med mat och skratt. Om du känner dig extra givmild, skicka iväg den överflödiga maten på en smaskig resa till någon annans mage – en julklapp som sprider både magi och glädje!

Länktips om matsvinn:

Matsvinn (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Tips för minskat matsvinn (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Välj att ta vara på maten - Sopor.nu Länk till annan webbplats.

Minska ditt matsvinn - Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se) Länk till annan webbplats.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

  • Förutom detta hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
  • Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
  • Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person.
  • Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe.
  • För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3 000-6 000 kronor per år.

Källa: Livsmedelsverket

Kontakt

Senast uppdaterad:
19 december 2023