Ny bedömning om vattenuttag

Munstycke från trädgårdsslang som sprutar vatten på en gräsmatta.

Nu får man, under vissa förutsättningar, ta vatten ur sjöar och åar i Mullsjö kommun. Detta enligt Länsstyrelsen, som gjort en ny bedömning.

Uppdatering 2023-05-21

Länsstyrelsen har gjort en ny bedömning för uttag av ytvatten från vattendrag och sjöar. Från och med 21 juli får man under vissa förutsättningar göra vattenuttag i Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner.

Detta gäller för länets västra del

Vill du ta vatten från länets västra del gäller som vanligt att det ska vara uppenbart att inte allmänna eller enskilda intressen skadas. Är det inte uppenbart ska du anmäla vattenuttaget till Länsstyrelsen. Allmänna intressen är till exempel djur och andra naturvärden. Enskilda intressen är andra verksamheter såsom andra vattenuttag och kraftverksproduktion.

Detta gäller fortsatt i länets östra del

I den östra delen av länet är det fortfarande särskilt ansträngt, framför allt i Emån. Det innebär att för Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda kommuner kvarstår beslutet om att inte ta vatten från vattendrag och sjöar utan tillstånd eller anmälan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare information om förbud

2023-07-05: Förbud mot att ta vatten från sjöar och vattendrag

Trots den senaste tidens regn ligger många av länets vattendrag under eller strax över medelnivån för lågvatten. Därför har Länsstyrelsen beslutat att införa förbjud mot att ta vatten från sjöar och åar utan tillstånd.

På grund av de låga flödena i länets vattendrag har Länsstyrelsen fattat ett beslut som innebär att du inte får ta vatten från vattendrag och sjöar i länet utan tillstånd eller anmälan. Det betyder att du inte får ta vatten från ett vattendrag för att fylla din pool eller vattna din gräsmatta. Beslutet gäller både privatpersoner, föreningar och offentliga verksamheter.

Det är just nu mycket låga flöden i de flesta av länets vattendrag trots att det har kommit regn den senaste veckan. Långtidsprognoser visar att det finns en stor risk för att det ska bli torrare och varmare än normalt vilket innebär att läget kan bli värre innan slutet av sommaren.

Lantbruksfastigheter är undantagna från beslutet och kan därför fortsätta använda vatten från vattendrag för sin verksamhet.

Senast uppdaterad:
21 juli 2023