Allemansrätten – välkommen ut!

Två personer som sitter och fikar ute i naturen.

Foto: Nicole Morgny Photography

Naturen är öppen för alla. Men det finns en del att ha koll på när du vandrar, grillar, cyklar och tältar.

Allemansrätten - frihet med ansvar

Tack vare allemansrätten är vi alla välkomna ut i naturen. I naturen får du vara nästan överallt, men det innebär också att du tar ansvar för natur och djurliv och visar hänsyn mot markägare och andra besökare.

Tänk på detta innan du ger dig ut:

  • Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över en tomt, plantering eller mark som kan skadas.
  • Lägerelden sätter krydda på vårt friluftsliv men allemansrätten ger dig ingen självklar rätt att göra upp eld. När du eldar är det din skyldighet att se till att elden inte sprider sig eller skadar mark, djur och växter.
  • På våren vaknar naturen till liv och ungar föds. Håll hunden under extra stor uppsikt, i de allra flesta fall innebär det att hunden ska hållas i koppel.
  • Ta med dig ditt skräp hem.
  • Du får plocka vilt växande blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat.
  • Du får tälta något enstaka dygn i naturen men välj en plats som inte ligger nära bostadshus. Det är också viktigt att inte störa markägaren eller skada naturen.

Naturvårdsverket har mer information på allemansrätten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen ut och njut!

Senast uppdaterad:
10 maj 2023