Vi söker kontaktperson/familj

Bild på affisch med skor och texten Ge din tid

Barn väntar på kontaktpersoner/familjer. Vi söker fler som kan hjälpa till.

Det finns så mycket fördomar.

Ann lämnar sin son till en kontaktfamilj. Fler barn väntar på hjälp. Nu söker vi kontaktpersoner och kontaktfamiljer.

Ibland kan det uppstå svårigheter för barn eller ungdomar i en familj som gör att de behöver extra stöd, av andra vuxna än sina föräldrar. Men det är svårt att hitta tillräckligt många som kan hjälpa barn i behov. I Mullsjö saknas just nu ett antal kontaktfamiljer och kontaktpersoner.

- Det är alltid barn som väntar men vi har tyvärr inte tillräcklig med kontaktpersoner och kontaktfamiljer just nu säger Anna Honkala och Viktoria Lindelöw, socialsekreterare i Mullsjö kommun.

Informationskväll

Socialtjänsten bjuder nu in till en informationskväll för att få fler att bli intresserade. Tisdagen den 24 september klockan 18.30 är du välkommen till Fritidsgården Knuten i Mullsjö. Där får du träffa andra som redan är kontaktpersoner men också höra hur det är att vara förälder till ett barn som får stöd hos en annan familj.

- Vi söker familjer som har tid och engagemang för ett extra barn. Din insats kan göra skillnad för livet, säger Anna Honkala och Viktoria Lindelöw som hoppas på fullt hus.

”Det bästa som hänt oss”

När Anns sambo dog stod hon ensam med sin ett-årige son. Utan släktingar eller ett socialt nätverk som kunde hjälpa henne var hon helt ensam med sitt barn, sorgen och allt som skulle ordnas och skötas. Ann fick då möjlighet att få avlastning via en kontaktfamilj i Mullsjö och så har det fortsatt i åtta år nu.

- Det är det bästa som hänt. Min son har en så fin relation med den familjen nu, säger Ann.

Finns fördomar

Ann lämnar sin son hos kontaktfamiljen en dag i veckan och det gör att hon orkar med vardagen och sonen får träffa andra vuxna människor. Men hon möter en hel del fördomar.

- Folk blir misstänksamma och man känner sig lite misslyckad, man vill ju klara sig själv. Vi har en fin relation i vår lilla familj men har behovet ändå. Jag är så glad för den hjälp jag och min son fått, säger Ann.

En kontaktfamilj kan se olika ut

Ibland kan barnet/ungdomen behöva bo i ett familjehem för längre eller kortare tid. Andra gånger handlar det om att utöka det sociala nätverket och då kan det vara aktuellt med kontaktfamilj eller kontaktperson.

Kontaktfamiljer kan se ut på många olika sätt. Det kan vara två vuxna vars egna barn flyttat hemifrån, en vuxen med eller utan barn eller en barnfamilj som har tid och engagemang också för andras barn.

- Hur mycket tid tar det?

- Det ser olika ut. Vi matchar uppdrag med kontaktpersonens/familjens möjligheter. Det viktigaste är att man vill ge av sin tid, det krävs inte så mycket för att göra en stor förändring för ett barn, säger Viktoria Lindelöw och Anna Honkala.

Kontakta oss

Är du intresserad av att bli kontaktperson, kontaktfamilj är du välkommen att kontakta oss.

Välkommen till Fritidsgården Knuten tisdagen den 24 september kl. 18.30 för mer information.

Senast uppdaterad:
19 september 2019