Fler vill ta efter framgångsrik Mullsjömetod

Axel Halje pekar på en tavla full med post-itlappar

Kalmar, Västervik, Nybro, Torsås och Emmaboda kommuner besöker Mullsjö för att ta del av vårt framgångskoncept med att minska arbetslösheten.

Tack vare ett nära samarbete mellan kommun, näringsliv och Arbetsförmedling har arbetslösheten i Mullsjö kommun minskat med 30% det senaste året. Nu vill fler kommuner ta del av succémetoden.

- Det är väldigt roligt att vårt arbetssätt har fungerat så bra och att andra uppmärksammar oss och vill lära sig hur vi jobbar. Siffrorna talar ju sitt tydliga språk, säger Axel Halje, integrationschef i Mullsjö kommun.

Enkel tavla är en lösning

På Axels rum finns en tavla och den är central i arbetet. Där finns lappar för varje person som står utanför arbetsmarknaden, har någon form av åtgärd eller är på gång med jobb.

- Redan fyra månader efter att vi började jobba med tavlan, metoden och den här strukturen så fick vi ut fler nyanlända i arbete än vad vi åstadkom på hela året dessförinnan, säger Axel Halje.

Arbetslösa matchas med arbetsmarknad

Enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror för maj 2019 ligger arbetslösheten på 3,5% i Mullsjö kommun att jämföra med 6,7% i riket i övrigt och 5,7% i Jönköpings län. Bakom Mullsjös låga siffror ligger alltså metoden med det nära samarbetet mellan de olika parterna. En metod är de arbetslösas kompetens matchas mot arbetsmarknaden.

- Med tavlans hjälp försöker vi åskådliggöra vem som har störst behov av stöd just nu. Tillsammans med Arbetsförmedlingen ser vi till att rätt person får rätt insats, säger Axel Halje.

Fler vill ta del av Mullsjömetod

Under onsdagen var representanter från Kalmar, Västervik, Nybro, Torsås och Emmaboda i Mullsjö för att ta del av Mullsjömetoden.

- Vi vill ta del av framgångsfaktorer i Sverige och Mullsjö kommun har lyfts som ett givet exempel på framgång i att minska arbetslösheten, säger Örjan Homanen-Marlmer, Kalmar kommunförbund. Han tar med sig tempo och fokus på samverkan samt uppföljning;

- Väldigt bra dag, trevligt, generöst och pedagogiskt!

Senast uppdaterad:
4 september 2019