Mullsjös skolchef sommarpratar i P1

Hamid Zafar

Mullsjö kommuns barn- och utbildningschef Hamid Zafar är en av sommarvärdarna i 2019 års Sommar i P1, Sveriges Radio.

Det känns väldigt roligt även om jag blev överraskad när jag fick frågan

Sommar i P1 är ett av Sveriges Radios flaggskepp och har en miljonpublik. Det är ett prestigefyllt uppdrag att få vara sommarvärd och 8 juli klockan 13.00 är det Hamid Zafars tur, något han förberett sig på sedan han fick frågan i början på mars.

- Det känns väldigt roligt även om jag blev överraskad när jag fick frågan, säger Hamid Zafar.

Lillasyster skämtade om P1

När Hamid fick utmärkelsen ”årets svensk” av nyhetsmagasinet Fokus tidigare i år skojade hans lillasyster med honom och sa att Sveriges Radio kanske skulle höra av sig om att sommarprata.

- Jag började fantisera om det och vilka låtar jag skulle spela om jag någonsin skulle få frågan så låtlistan var klar långt innan frågan kom, säger Hamid med ett leende.

För honom är musiken lika viktig som det han kommer prata om.

- Berättelsen ska ackompanjera musiken, de flesta tänker nog tvärtom men inte jag, säger han.

Uppväxten fick honom att engagera sig

Hamid Zafar kom till Sverige från Afghanistan när han var fem år. Han är uppvuxen i Biskopsgården och Lundby i Göteborg. Hela sitt vuxna liv har han jobbat i skolans värld, som lärare, rektor, på Skolinspektionen och nu som skolchef i Mullsjö kommun.

- Att både ha bott i utanförskapsområden och arbetat på skolor där har präglat mig och har fått mig att engagera mig i skolfrågor både i Sverige och Afghanistan. Jag har t ex sett på nära håll hur olika förutsättningarna är för barn i Sverige beroende på vilken skola de går på. När jag arbetade på skolan i Biskopsgården hade 99% av eleverna andra språk än svenska som modersmål och det påverkar skolgången och förstärker tyvärr utanförskapet.

Det här kommer programmet handla om

Varje sommarvärd får en och en halv timme på sig att blanda prat och musik och Hamid är nästan helt klar med sitt manus.

- Min syn på skolan kommer jag förstås ta upp men en stor del av programmet kommer också handla om min relation till Afghanistan och det afghanska folket. Jag och min pappa har t ex startat ett studentboende strax utanför Kabul för universitetsstudenter från landsbygden, säger Hamid.

- Hur mycket kommer du nämna Mullsjö kommun i programmet då?

- Självklart kommer Mullsjö nämnas, skolan är helt central i mitt liv men jag har bara varit här ett halvår så det blir långt från hela programmet, säger Hamid.

- Är du nervös?

- Nej jag är faktiskt inte nervös men jag tycker det känns lite pirrigt utifrån hur lyssnarna ska ta emot programmet!

Årets sändningar startar på midsommardagen den 22 juni klockan 13 och pågår sedan varje dag under sommaren till och med den 18 augusti.

Missa inte att lyssna på Sveriges Radios Sommar i P1, den 8 juli klockan 13.00 då är det Mullsjö kommuns barn- och utbildningschef, Hamid Zafars tur att sommarprata.

Senast uppdaterad:
4 september 2019