mullsjö logotyp

Populäraste sökningarna

lagkrav på efaktura till kommunensimhallvinster från lördagens nattvandring vid trollsjönmatsedelvattentaxasimhallens öppettidersimhallenfiberutbyggnad i mullsjö kommunvattengympamullnetbygglovnattvandringppettider och taxa tervinningcentralenlediga jobbmullsjö simhallfriluftsfrämjandetledighetsansökanintranet

Varje droppe är värdefull

Datum: 2018-07-12 Kategori: Bygga, bo & miljö, Trygghet & säkerhet

Värmeböljan har orsakat uttorkade vattendrag. De små magasinens grundvattennivåer är låga i stora delar av länet. Läs mer om hur du blir vattensmart!

På grund av den torra väderleken och avsaknaden av regn är grundvattennivåerna i de små magasinen under det normala i Jönköpings län.

Just nu har lantbrukarna och deras djur det extra svårt då de har en mycket bristfällig fodertillgång. Även om vi inte har någon dricksvattenbrist i länet så är det viktigt att vi är sparsamma med vår mest värdefulla naturresurs.

Se lista nedan på tips om hur du kan använda dricksvattnet på ett klokt sätt.

7 tips för att bli vattensmart!

  1. Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen för att få vattnet kallt. 

  2. Duscha fem minuter kortare och du sparar upp till 70 liter vatten.

  3. Undvik att vattna gräsmattan, gräs är mer stryktåligt än vad du tror.

  4. Stäng av vattenkranen under tandborstningen. Om kranen stängs av under tre minuter kan du spara upp till 36 liter vatten.

  5. Diska inte under rinnande vatten och kör bara disk- och tvättmaskinen när de är fulla.

  6. Undvik att bada i badkar. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.

  7. Laga läckande toaletter och droppande kranar. Det finns exempel på läckande toaletter som förbrukat 400 000 liter vatten under ett år. 

För mer information om torkan i vårt län, de låga yt- och grundvattennivåerna och vilket stöd du som lantbrukare kan få, se länk till länsstyrelsen i Jönköpings län i länktipsrutan.

2018-07-12 av: Yvette Tidefors