mullsjö logotyp

Populäraste sökningarna

tieto educationmullnetskolstartskolstart på trollehöjdskolanbiblioteksimhallens öppettidertietoppettider och taxa tervinningcentralenreglementehamid zafar utsedd till årets svenskryfors i dag och dess historialediga jobbvårdcentralensjälvservicesimhallensimhallintranetbygglov

Månadens miljötips - Januari

Datum: 2019-01-10 Kategori: Bygga, bo & miljö

Nytt år, nya möjligheter och kanske några nyårslöften? I årets första miljötips ger vi dig inspiration till några miljövänliga nyårslöften. Nyhetsbild

Genom våra vardagsval kan vi på ett enkelt sätt påverka vår miljöpåverkan, oftast utan stora uppoffringar eller svåra val. Med en mer miljövänlig vardag kan du dessutom få flera andra stora vinster på köpet. 

2018 innehöll värmeböljor, klimatkatastrofer, en ny klimatrapport från IPCC, klimatmötet i Katowice, Greta Thunbergs globala klimatstrejker och mycket annat som påminde oss om samhällets stora utmaning. Aldrig har det väl känts så motiverande och angeläget att minska sin klimatpåverkan och leva ett mer hållbart liv som just i år? 

7 tips för ett hållbart år!

Här följer sju tips på hållbara nyårslöften. Välj ut några stycken och sätt upp mål som är görbara för just dig.

  • Utmana dig själv genom att undvika flyget ett år, både privat och i arbetet. Om det känns omöjligt, sätt upp ett maxtal på hur många gånger du får flyga under 2019 och jobba för att åka tåg oftare. Tåget har stora kvaliteter så som arbetsro, vacker utsikt och möjlighet att sträcka på benen.

  • Bestäm att du ska ha ett antal vegetariska/veganska dagar i veckan (kan såklart vara sju dagar).

  • Minska miljöpåverkan från din konsumtion genom att sätta upp ett maxtal nyproducerade plagg eller produkter du får inhandla under året. Det mesta går att hitta bättre begagnat.

  • Om du kör bil – sätt upp ett maxtal bildagar i veckan och ta tåget, bussen, cykeln eller gå resten.

  • Tar du bilen till arbetet, precis som många av dina kollegor? Låt 2019 bli året ni börjar samåka.

  • Ha minst en köpfri dag i veckan, då du inte drar ditt kort en enda gång. En rolig utmaning som är lätt att följa upp!

  • Byt till grön energi. Se över dina avtal och byt till ett avtal eller bolag med grön el. Kanske enklast av alla förändringar men ack så viktigt.

2019-01-14 av: Ellen Lindberg