Stöd vid en kris
Alla har ett ansvar för att vi ska kunna leva i ett tryggt och säkert land. Ett stort ansvar vilar på det offentliga, men även du som privatperson har ett grundläggande ansvar.
Det offentligas ansvar
Det offentliga, exempelvis myndigheter och kommuner, måste också ge dig som enskild person förutsättning att hantera din egen säkerhet på ett rimligt sätt. Risken för att utsättas för skador i vårt samhälle ska vara så liten som möjligt och att alla ska kunna räkna med akut hjälp och stöd vid en svår olycka.
Om det behövs aktiveras kommunens krishanteringsorganisation.
Kommunen har flera krishanteringsplaner. I första hand är det kommunens hela ledningsgrupp eller delar av den som aktiveras. Det beror på vad krisen rör för område. Kommunen har även möjlighet att aktivera kristeam.
Krisledningsnämnden
Krisledningsnämnden leder och samordnar övergripande arbete och resurser vid extraordinära händelser. Kommunstyrelsen är krisledningsnämnd vid större kriser. Läs mer om styrelsen på sidan Kommunstyrelsen
Säkerhetsgrupp och stabsorganisation
Säkerhetsgruppen ger alla kommunanställda, medborgare, aktörer i krisen, medier och press korrekt, aktuell och snabb information om rådande förhållande vid en extraordinär händelse. Gruppen (eller del av den) leder arbetet genom en kris.
Respektive enhets- och förvaltnings stab jobbar i samverkan med krisledningsgruppen samt i lämpliga delar efter sin egen förvaltningsplan.
Kommunens lokala kristeam
Vid akut hjälp kan kommunens POSOM-grupp behöva aktiveras. POSOM-gruppen består av cirka 25 personer från olika yrkesgrupper som kan hjälpa och stödja vid olika slag av händelser. POSOM står för Psykiskt och socialt omhändertagande.
Läs mer på sidan Kristeam och krishantering
Relaterade länkar
Kontakt
-
Christoffer Keri
Beredskaps- och säkerhetssamordnare
- Senast uppdaterad:
- 2 januari 2025