Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa kan innebära allt som påverkar vardagslivet. Tecken på psykisk ohälsa kan vara att man ser och hör saker som ingen annan gör, att man känner sig ledsen, orolig, stressad, ensam, har sömnsvårigheter och mår dåligt en längre tid.

Alla människor kan må psykiskt dåligt och det kan variera under livets gång. Då är det bra att ta hjälp av någon, det är inget konstigt att be om hjälp. Det kan hjälpa en att förstå kroppen och sig själv bättre. I första hand ska du kontakta din vårdcentral. Om du som vuxen över 18 år, behöver hjälp för att klara ditt dagliga liv vid en långvarig psykisk ohälsa kan du kontakta socialtjänsten.

Vi vill ge hjälp till självhjälp

I kommunen finns olika verksamheter och stöd som är till för att underlätta ditt vardagliga liv som till exempel kontakpterson, som är en insats för att kunna delta i aktiviteter.

Det finns även stöd i form av socialpsykiatri, där man kan ansöka om boendestöd i det egna hemmet och där insatserna utformas utifrån att personen själv utför arbetet med vägledning av boendestödjare.

Stöd och hjälp kan du även få från Region Jönköpings län, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och olika intresse- och anhörigföreningar.

Läs mer Vilket stöd kan jag få?

Du kan kontakta Vårdcentralen i Mullsjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som drivs av region Jönköpings län.

Känner du någon som funderar på självmord?

Självmordslinjen Mind är till för dig som går i tankar på att ta ditt liv. Välkommen att ringa, mejla eller chatta anonymt med Självmordslinjens volontärer.

De har öppet dygnet runt och samtalen till Självmordslinjen är gratis, utöver din telefonoperatörs öppningsavgift (en markering).

Telefon
90101 eller chatt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Webbplats
Mind Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stöder människor i kris.

Fler telefonummer finns på sidan Akut hjälp, socialjour

Senast uppdaterad:
12 december 2022