Konsumentvägledning

Som konsument har du både rättigheter och skyldigheter. Det finns hjälp att få för att få veta hur du hanterar reklamationer, garantier, köpeavtal och olaglig marknadsföring.

Om du är missnöjd med en vara eller ett utfört arbete ska du alltid först kontakta säljaren. Men ibland hjälper inte det.

Var vaksam på bindningstider vid telefonförsäljning

Många telefonförsäljare vill få dig att byta abonnemang för el och telefon. Kolla uppsägnings- och bindningstid i ditt gamla bolag så att du slipper betala dubbla abonnemang.

När du köper något via telefon måste säljaren skicka en orderbekräftelse som beskriver avtalet och hur du ska ångra dig. Spara den!

Du ska som konsument normalt ha 14 dagars ångerrätt vid telefonförsäljning. Ibland räcker det inte att ringa företagets kundtjänst. För att ångra köpet är det bra att mejla eller skriva ett brev, gärna med rekommenderad post.

Ring eller besök konsumentrådgivarna i Jönköping

Konsumentrådgivningen är gemensam med Jönköpings, Vaggeryds och Habo kommun och finns på A6-området i Jönköping. Vi vet vilka rättigheter du har som konsument och kan hjälpa dig att agera. Du når oss lättast via mejl eller telefon, se kontaktrutan.

Hjälp online för konsumenter och bankkunder

Konsumentverkets webbplats Hallå konsumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster innehåller mycket information om dina rättigheter. Där finns också en budgetkalkyl och besvarade frågor om köp, avtal och hur du reklamerar, klagar på, en vara eller en tjänst du har köpt. På vardagar mellan 9 och 17 kan du även ringa dit på 0771-525 525.

Webbplatsen har information på enkel svenska och på ytterligare sju språk. De tar upp vanliga konsumentproblem och tips vad man ska tänka på vid köp, avtal och när man vill klaga på en vara eller tjänst.

Inom bank- och försäkringsfrågor kan du få oberoende vägledning via Konsumenternas.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Seriösa telefonförsäljare kollar upp registret NIX-Telefonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster innan de ringer till kunder som de inte har någon relation med sedan tidigare. Du kan spärra din telefon för säljsamtal via webbplatsen nixtelefon.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller genom att ringa 020-27 70 00länk till annan webbplats från den telefon du vill spärra.

Telefon: 036-10 75 00

E-post: konsument@jonkoping.se

Telefontider:

Måndag-onsdag: 10 -11:30, 13-15
Torsdag: 10 -11:30

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 oktober 2020