Krisberedskap - Vatten och Avlopp

Bild på tre fyllda vattendunkar som märkts med det datum som vattnet fylldes på dunkarna.

Tio liter vatten per dag - det behöver varje person för att laga mat, dricka och hålla grundläggande hygien.

På denna sida informerar vi om hur du kan förbereda dig så du har dricksvatten hemma och vet hur du och din familj kan hantera toalettbesöken. Blir det ett avbrott i leveransen av dricksvatten, så kan man inte spola toaletten och det blir snabbt ett sanitärt problem vid längre avbrott.

I samband med störning i vattenleveransen eller vid större kriser kommer samhällets resurser att först gå till dem som behöver den mest. Därför behöver var och en av oss ha en egen beredskap i hemmet, så att vi kan klara oss utan de vanliga samhällsfunktionerna under en period.

Gällande den allmänna hemberedskapen för Sveriges medborgare, fattade regeringen år 2020 ett försvarspolitiskt beslut om att rekommendera att privatpersoner har en veckas beredskap. Var och en av oss förväntas alltså klara oss utan samhällets hjälp under sju dygn.

Hemberedskap - Sju dagar (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid mycket svåra kriser, som slår ut stora delar av samhällets funktioner, får man vara beredd på att det kan dröja innan beredskapssystemen kommit igång och hjälp når ut. Hur lång tid det tar, kan variera mycket beroende på var i landet man bor.

Du behöver ha dricksvatten hemma i behållare så du klarar dig om det blir avbrott i leveransen av dricksvatten.

Till matlagning och dryck behöver du som minimum 2-3 liter per dygn och person. För att också kunna tvätta sig och diska lite behövs 10-15 liter per person och dygn. Du behöver kunna tvätta ansiktet, underlivet, fötterna och armhålorna varje dag för att upprätthålla god hygien och minska risken för smittspridning. Händerna behöver du tvätta efter varje toalettbesök.

Det här ska du tänka på när du lagrar vatten:

  • Använd vatten av god kvalitet, till exempel kommunalt vatten
  • Fyll vattnet i väl rengjorda flaskor eller dunkar
  • Fyll till kanten så att så lite luft som möjligt blir kvar i behållaren
  • Förvara mörkt och så svalt det går

Hur länge vattnet håller sig bra beror på många saker. Om du följt råden ovan kan du alltid lukta, titta och provsmaka på vattnet. Om vattnet är klart, ofärgat och inte har någon nämnvärd lukt eller smak kan du dricka vattnet. Det bästa är att byta ut vattnet någon eller några gånger om året. Har du utrymme i din frys kan du förvara vatten där.

Du kan inte spola toaletten!

Om det är stopp i leveransen av dricksvatten kommer du inte kunna spola toaletten. Om det är ett längre avbrott i vattenleveransen och du fortsätter att använda toaletten som vanligt, kommer det snabbt att bli stopp i avloppet.

Det är enkelt att redan nu förbereda sig för att kunna sköta toalettbestyren i händelse av en längre kris. Här får du lära dig hur.

När du ska kissa

Under ett vattenavbrott kan du fortsätta kissa i toaletten så länge som du lägger pappret i en papperskorg bredvid. Det tar dock inte mer än någon dag innan det börjar lukta illa från toaletten. Lägg på ett lock som sluter tätt, så sprider sig inte lukten i resten av bostaden.

Vill man så kan man kissa i en separat behållare under dagen och tömma den i toaletten på kvällen. Då behöver man bara lyfta på locket en gång och slipper den dåliga lukten.

När du ska bajsa

Det här är verkligen inte glamoröst, men kunskapen är viktig att ha när man väl behöver den.

Använd dig av latrintunnor eller anndra hinkar med tätslutande lock. Locket gör att dålig lukt inte sprider sig i bostaden och risken för smittspridning minskar också.

  • Du behöver inte separera kisset vid dessa tillfällen.
  • När du gjort dina behov på tunnan, lägg i pappret och täck med pellets av trä eller halm, sågspån, kompostströ, barkmull eller torv. Jord eller rivet tidningspapper kan också fungera.
  • Använd så mycket täckmaterial som behövs för att suga upp urinen. Då undviks den fräna lukt som vi förknippar med traditionella utedass.

Latrintunnor är det bästa alternativet eftersom renhållningsbolagen redan hämtar latrintunnor vid till exempel fritidshus. De är alltså smidiga och hygieniska att hantera när krisen är över. Latrintunnor och täckmaterial finns bland annat att köpa i olika byggvarubutiker.

Kan man inte kissa på latrintunnan i stället för att krångla med toaletten? Jo, men luktproblemen kan bli mycket större och latrintunnan fylls förvånansvärt snabbt.

Allt i en påse

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver i sin broschyr Om krisen eller kriget kommer, att man kan ta kraftiga plastpåsar eller säckar och placera i toaletten. Man kissar och bajsar sedan direkt i påsen.

Vi avråder från att följa det rådet. Metoden leder till stora svårigheter med hur man ska hantera kiss- och bajspåsarna när krisen är över. Renhållningsbolagen kan inte hämta dem med sina vanliga bilar och i nuläget finns ingen lösning för hanteringen av dessa påsar efter en kris. Är det varmt ute och krisen varar flera dagar kommer stora hygieniska problem att uppstå i samhället och risken för smittspridning ökar avsevärt.

Har man inga latrintunnor eller hinkar med tätt lock rekommenderar vi att du försöker skaffa det så snart det går. Under tiden kissar du i toaletten och använder bara en påse när du måste bajsa. Det är bättre att följa rådet att bajsa i en påse, än att fortsätta använda toaletten som vanligt och orsaka stopp i avloppet.

Senast uppdaterad:
27 mars 2024