Fettvett

Fett i stekpanna.

Fett i stekpanna.

Vi säger det gärna många gånger. Spola inte ner fett i avloppet! Fett stelnar till hårda proppar och orsakar stopp som leder till översvämningar. Stelnat fett är dessutom festmat för råttor.

Ledningar som är igensatta av fett är den vanligaste orsaken till stopp både i ledningsnätet och i bostadshus. Att åtgärda stopp i avloppet är kostsamt. Arbetsmiljön vid ett avloppsstopp innebär också olika risker ur arbetsmiljösynpunkt för dem som ska åtgärda problemen.

När det blir stopp i ledningsnätet leder det till att avloppsvattnet letar sig en annan väg. Det kan vara upp genom en avloppsbrunn, men det vanligaste är att någon får översvämning i sin källare.

Flytande fett

Här finns två alternativ:

  • Låt oljan svalna. Häll den avsvalnade oljan i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. När den är full kan du slänga den i restavfallet.
  • En del oljor stelnar i kylskåp och behåller sedan fast form i rumstemperatur. Då kan du hälla avsvalnad olja i exempelvis en kopp och ställa in i kylen. När oljan stelnat kan du lägga den i matavfallet.

Fast fett

Stekpannor och kastruller torkar du ur väl med hushållspapper eller skrapar ur med en slickepott. Släng papper och fett i som matavfall eller restavfall beroende på vilken renhållningstjänst du har.

Även June Avfall och Miljö AB skriver om matfett och matolja och om hur man hanterar detta. Besök deras hemsida om Matfett och matolja. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:
11 april 2024