Översiktsplan 2035
Här kan du ta del av samrådsversionen av kommunens förslag på ny översiktsplan som sträcker sig fram till 2035. Översiktsplanen utgår från kommunens vision, trygghet, tillväxt och tillsammans och syftar till att bevara och utveckla kommunens mark på ett långsiktigt och hållbart sätt.
Ta gärna del av översiktsplanens kortversion , 10.1 MB, öppnas i nytt fönster. för att få en övergripande bild av vad översiktsplanen innehåller.
Det går inte längre att skicka in synpunkter på förslaget eftersom samrådstiden pågick mellan den 1 juni till den 30 september 2024.
Nu kommer översiktsplanens politiska styrgrupp arbeta med de synpunkter som kommit in. Översiktsplanen kommer sedan ställas ut på granskning. Under granskningstiden kan du ta del av kommunens svar på de synpunkter som kommit in under samrådet och de ändringar som har gjorts i översiktsplanen. Under granskningstiden har du ytterligare ett tillfälle att lämna synpunkter på översiktsplanen.
Titta gärna på filmen som visar hur du navigerar dig i den digitala översiktsplanen! Öppnas i nytt fönster.
Här kan du se en kortare film som endast visar hur du använder kartan och lämnar synpunkter på översiktsplaneförslaget.
En översiktsplan är kommunens viktigaste och mest långsiktiga dokument vad gäller användning av mark- och vattenområden och beskriver hur kommunen ska utvecklas och bevaras.
En översiktsplan är inte juridiskt bindande utan endast vägledande. Det beror på att en översiktsplan ofta sträcker sig under en längre tidsperiod. Under denna tid kan exempelvis ny lagstiftning fattas, behov förändras och ny information tillkomma, vilket kan påverka möjligheten och lämpligheten att utföra de åtgärder som beskrivs i översiktsplanen.
För kommunens nämnder och förvaltningar är översiktsplanen ett internt styrdokument som ska vägleda beslutsfattandet vid exempelvis nya bostäder, utveckling av naturmiljö och behovet av kommunal service.
Översiktsplanen är också ett informationsdokument för exempelvis invånare, näringsliv, och andra kommuner där kommunen kan förankra och tydliggöra den framtida utveckling som kommunen arbetar mot.
Översiktsplanen är ett politiskt förankrat dokument som antas av kommunfullmäktige. 2017 antog kommunfullmäktige kommunens gällande översiktsplan som du kan ta del av här. Öppnas i nytt fönster.
Processen för att ta fram en översiktsplan innehåller fyra lagstadgade steg.
Initera - samråda - granska - anta.
- Initera
Det första steget i processen består av kunskapsuppbyggnad. Här kartläggs planeringsförutsättningar och vilka politiska viljeriktningar som översiktsplanen ska bygga på. I detta skede utförs även tidig dialog med medborgare, myndigheter och berörda kommuner. - Samråda
När kommunen har tagit fram ett första förslag ska översiksplanen ställas ut på samråd. Översiktsplanen kommer finnas tillgänglig för alla som vill ta del av den och dialogmöten kommer ske under samrådstiden. I samrådet har alla medborgare möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. När samrådstiden är över kommer förslaget att revideras utifrån de synpunkter som inkommit. Kommunen ska sedan redovisa alla synpunkter som inkommit och hur kommunen tar ställning till dessa i en samrådsredogörelse. - Granska
Efter revidering av samrådsförslaget ställs översiktsplanen ut en andra gång för att granskas. Granskningstiden ska enligt lag vara minst två månader. Översiktsplanen kommer finnas tillgänglig för alla som vill ta del av den och dialogmöten kommer ske under granskningstiden. Efter granskningstiden ska kommunen i ett särskilt utlåtande sammanställa de synpunkter som kommit fram och redovisa de förslag som synpunkterna gett anledning till. - Anta
När översiktsplanen är färdigställd beslutar kommunfullmäktige att anta översiktsplanen. En översiktsplan kan inte överklagas eftersom den inte är juridiskt bindande. Överklagan kan enbart ske på formella grunder, vilket innebär att den inte har tagits fram på ett lagenligt sätt.
Vill du veta mer om processen eller översiktlig planering besök Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kontakta planarkitekterna på Mullsjö kommun.
Relaterade länkar
Kontakt
-
Översiktsplan
Postadress
Kommunstyrelsen, Mullsjö kommun
Box 47, 565 21 Mullsjö -
Plan- och byggenheten
Besöksadress
Kyrkvägen 34, 565 31 Mullsjö
Postadress
Box 47, 565 21 Mullsjö
-
Lina Helgegren
Plan- och byggchef
-
Fanny Nord Petersson
Planarkitekt
-
Ofelia Singfjord
Planarkitekt
- Senast uppdaterad:
- 13 november 2024