Det händer att vilda djur skadas eller insjuknar och blir liggande på en plats som kan vara olämplig. Här finns information om vad du ska göra med respektive djur
Kommunen har ett antal kommunala skyttar som har tillstånd att använda skjutvapen inom detaljplanerat område samt i tätbebyggt område som inte omfattas av detaljplan för att avliva vilda djur. Utanför dessa områden ska du i första hand vända dig till den som har jakträtten. Den kommunala skytten tar alltid kontakt med polisen innan ett djur avlivas inom tätorten.
När det gäller upphittade eller aggressiva djur vänder man sig till polisen.
Ibland kan sällskapsdjur eller vilda djur bli en olägenhet för människors hälsa och då kan man vända sig till miljöförvaltningen för att få råd och hjälp.
Kommunen är kontrollmyndighet över nedgrävning av animaliska biprodukter. Om du vill begrava din häst hemma ska du alltid kontakta Miljöförvaltningen. Det gör du via Habo kommuns e-tjänst Ansökan om nedgrävning av självdött eller avlivat hästdjur. Miljöförvaltningen ger därefter anvisning för hur nedgrävningen ska ske och godkänner om platsen är lämplig.
För dig som inte har tillgång till Bank-ID finns även e-tjänsten som blankett. Kontakta Miljöförvaltningen så skickar vi blanketten till dig via post eller e-post.
Det görs alltid en bedömning utifrån markförhållande, avstånd till vatten och för att undvika olägenheter för miljön och människors hälsa. För bedömningen tas en timavgift ut enligt miljönämndens taxa.
Det är förbjudet att gräva ner större djur som självdött eller avlivats, både ute i naturen eller på den egna tomten. Produktionsdjur såsom kor, grisar och får ska köras till godkända anläggningar för att slutligen brännas. Svensk lantbrukstjänst är det enda riksomfattande företaget som har insamling av döda djur.
Jönköpingsvägen 19, 565 32 Habo
Box 212, 566 24 Habo
Miljöinspektör