Trafiksäkerhet
Mullsjö kommuns arbete med trafiksäkerhet bygger på att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, den så kallade Nollvisionen. För att Nollvisionen ska bli verklighet gäller det att alla tar ansvar, både du som trafikant, du som fastighetsägare och vi som arbetar i kommunen.
Vi på kommunen ansvarar bland annat för goda och trygga gång- och cykelvägar och säkra och tydliga trafikmiljöer.
Du som fastighetsägare
Varje år skadas människor i onödan för att sikten skyms. Grönskande träd, buskar och häckar kan vara en trafikfälla. Att hålla en fri sikt är viktigt för att:
- Trafikanter ska hinna upptäcka varandra och undvika att krocka.
- Vid olyckor är det ofta små barn som drabbas eftersom de är korta och inte syns bakom en hög häck.
- Dolda lampor och trafikskyltar kan leda till olyckor eller att räddningstjänsten inte hittar till rätt adress.
- Rörelsehindrade och synskadade kan påverkas negativt av att grenar hänger ner eller tar plats på gångbanan.
Du som fastighetsägare är enligt lag ansvarig att hålla ordning runt din tomt och se till att växter inte skymmer sikten eller medför andra problem för trafiken, exempelvis att plogbilen inte kan ta sig fram på vintern eller får sina maskiner sönderkörda av grenar som hänger ut.
Om du inte håller ordning kan du hållas ansvarig om en olycka skulle inträffa. Du kan även bli skyldig att ersätta skador hos oskyddade trafikanter eller på fordon som orsakats av till exempel utstickande grenar.
Om vi som kommun får in en anmälan om problem eller själv stöter på problem med växtlighet i bostads-områden tar vi kontakt med fastighetsägaren. Skulle situationen ändå inte bli bättre kan det bli aktuellt med tvångsvård, det vill säga att kommunen klipper växterna enligt de regler som finns. Kostnaden för tvångsvården betalas av fastighetsägaren.
Nedan beskrivs hur du ska ta hand om växtligheten utanför din tomt. Några enkla åtgärder före och under sommaren kan rädda liv.
Vid utfart ska du se till att dina växter inte är
- högre än 0,8 meter från gatan inom markerad sikttriangel.
- Sikten ska vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gång- och cykelbanan.
Om buskar och träd är för stora kan fotgängare och cyklister tvingas ut på gatan, vilket ökar risken för trafik- olyckor. Du ska se till att det finns fri höjd för trafikanterna:
- gångbana - minst 2,5 meter
- cykelbana - minst 3,2 meter
- körbana - minst 4,6 meter (OBS! En meter vid sidan om gatan)
Om din hörntomt ligger intill en gata ska du se till att:
- dina växter inte är högre än 0,8 meter i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera håll.
- Om din tomt ligger intill en gång- och cykelbana som ansluter till en gata gäller i stället en sikttriangel på 5 meter.
Innan du planterar är det bra att du föreställer dig träd och buskars utveckling några år framåt, så att du planterar dem tillräckligt långt från vägen.
- Stora buskar och träd ska vara minst två meter innanför tomtgräns.
- Häck- och buskplantor ska vara minst 0,5 meter innanför tomtgräns eller gångbana.
Om buskar och träd är för stora, kan fotgängare och cyklister tvingas ut på gatan, vilket ökar risken för trafikolyckor.
Du ska se till att det finns fri höjd för trafikanterna:
- gångbana - minst 2,5 meter
- cykelbana - minst 3,2 meter
- körbana - minst 4,6 meter (OBS En meter vid sidan om gatan
Förutom fri sikt kan du som fastighetsägare förbättra trafiksäkerheten genom bland annat se till att ha en synlig adresskylt samt hålla koll på vilket ansvar du har gällande snöröjning.
För att underlätta för räddningstjänst och besökare att hitta till er fastighet vill vi påminna om fastighetsägarens skyldighet att sätta upp nummerskylt enligt Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Mullsjö kommun 11§.
Du som fastighetsägare ska själv ta bort snövallen som blir vid din infart då ansvaret för framkomlighet ligger på varje berörd fastighetsägare. Snöröjningsfordonen försöker att inte lägga större snösträngar vid infarter men ibland är det svårt att komma ifrån. Du kan läsa mer om kommunens rutiner vid snöröjning på sidan snöröjning och sopning Öppnas i nytt fönster.
Du som trafikant
Du som trafikant kan genom att exempelvis hålla hastigheten, köra nykter, använda bilbälte och cykelhjälm och använda reflex hjälpa till att minska döda eller alvarligt skadade i trafiken. Det är också viktigt att veta vad som gäller för gångtrafikanter och fordonsförare vid övergångsställen och gångpassager.
Bilister har väjningsplikt vid obevakade övergångsställen men som fotgängare kan du aldrig promenera rakt ut i gatan trots att du har företräde.
Ett övergångsställe ska vara både skyltat och markerat med vägmarkering i gatan.
Det här gäller för fordonsförare vid ett övergångsställe:
- Du har väjningsplikt mot gående som har gått ut på eller just ska gå ut på ett obevakat övergångsställe.
- Du ska anpassa körningen så att du inte behöver stanna på övergångsstället
- Du ska i god tid sänka hastigheten eller stanna.
- Du får köra vidare endast om det kan ske utan fara eller hinder.
- Du får inte stanna eller parkera på ett övergångsställe eller närmare än 10 meter före ett övergångsställe.
- Du får inte köra om strax före eller på ett obevakat övergångsställe.
Det här gäller för gående vid ett övergångsställe:
- Fordonsförare har väjningsplikt mot gående, men du som gående får inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar.
- Vad är fordonets hastighet?
- Hur nära är fordonet?
- Korsa körbanan eller cykelbanan utan onödigt dröjsmål
En gångpassage underlättar för gående att korsa körbanan men där bilister inte har väjningsplikt mot gående. Gångpassagerna kan vara upphöjda för att fordon ska köra sakta, ha refuger för att gående ska kunna korsa ett körfält i taget, eller i den enklaste formen bara nedsänkt kantsten så att personer med till exempel barnvagn och rullstol får det lättare att korsa gatan.
Det finns inga särskilda vägmärken eller vägmarkeringar som reglerar en gångpassage. Samma regler gäller på en gångpassage som om du skulle korsa vägen var som helst, det vill säga att gående och cyklister har väjningsplikt, men också att fordonsförare ska hålla tillräckligt låg hastighet där gående korsar vägen.
Om det ska vara ett övergångsställe eller en gångpassage på en plats beror främst på hur mycket trafik och gående det är, men också vilken plats det är - det vill säga vilka som behöver korsa gatan.
Ett övergångsställe är aldrig en trafiksäkerhetsåtgärd utan byggs i första hand för att öka framkomligheten för fotgängare.
Relaterade länkar
Kontakt
-
Gata-/parkenheten
Besöksadress
Kyrkvägen 34, 565 31 Mullsjö
Postadress
Box 47, 565 21 Mullsjö
-
André Karlsson
Samhällsbyggnadschef
-
Anna Onnela
Gata-/parkchef
-
Patrick Höglund
Arbetsledare Gata/Park
- Senast uppdaterad:
- 2 augusti 2024