Kökens kamp mot svinnet: ”Behöver inte vara en mästerkock”

Paulina Stemplewski är måltidsutvecklare i Mullsjö kommun. Foto: David Westh
Vad har 41 valar, 4100 pizzor och ett tjugofemvåningshus gemensamt? De visar - på olika sätt - hur stort matsvinnet är på en av Mullsjös skolor.
Ibland äter vi med ögonen och tar för mycket mat – ibland tvärtom, vi tar för lite.
Varje år slängs det mat för över etthundratusen kronor, bara i kommunens skolor. Det är mycket mat - och då är inte matsvinnet från till exempel äldreboenden och Parkrestaurangen inräknat.
– Det slängs för mycket mat och det måste vi göra något åt, säger Paulina Stemplewski, måltidsutvecklare på Mullsjö kommun.
Slängs i märkta hinkar
Var sjätte vecka mäts matsvinnet i kommunens verksamheter. Det handlar om mat som hamnar i avfallet från tallriken, mat som blir kvar i serveringen och mat som slängs vid tillagningen. I skolorna slängs maten i tre hinkar märkta “Tog för mycket”, “Inte min smak” och “Hann inte äta upp”. Utifrån det kan kökspersonalen hitta sätt att minska på matsvinnet.

Diagrammet visar orsaken till tillrikssvinnet på en skola. 38 procent tog för mycket, 36 tyckte inte om smaken, 26 hann inte äta upp.
– Vi pratar mycket med varandra och ser till exempel att en maträtt kan fungera jättebra på en skola men inte alls på en annan. Därför ska vi snart börja anpassa maten mer efter varje skola. På Gunnarsboskolan funkar kycklingwoken jättebra men inte alls på Kronäng. Då börjar vi servera den på ett annat sätt på Kronäng, samma ingredienser men olika upplägg, säger Paulina.
Rester får nya chanser
Skolköken jobbar aktivt för att på olika sätt minska matsvinnet, bland annat genom att ha “Kökets val” på menyn under loven..
Då rensar vi kyl och frys. När vi exempelvis hade pannbiff nyligen blev det hundra stycken över. De frös vi ner och de blir jättebra att servera när det är lite färre barn.
Mycket handlar om att "jaga bovarna", det som gör att maten slängs.
– Det är lite överraskande kanske att det slängs mest mat när vi serverar favoritmåltiderna, exempelvis tacobuffé eller hamburgare. Då äter man med ögonen – och tar alldeles för mycket.
Svinn på äldreboenden
Kostenheten jobbar även med att minska svinnet på exempelvis äldreboenden, där handlar det mycket om att anpassa maten efter deras behov.
– De som är äldre äter inte så mycket, där vill vi skapa mindre men mer näringsrik mat i stället, säger Paulina.
Tips för vanliga hushåll
Varje år slänger vanliga svenska hushåll i genomsnitt cirka 15 kilo ätbar mat per person. Sätten att minska matsvinnet skiljer sig inte mycket mellan storköken och hur du och jag kan göra hemma. Mycket handlar om att planera, inventera och att lukta.
- Planera inköpen. Skapa inköpslistor
- Inventera kylen och frysen. Vad finns där som du kan använda?
- Lukta och smaka på matvarorna. Mycket håller betydligt längre än vad bäst före-datumet visar.
- Sänk temperaturen i kylen så håller maten längre.
- Konservera! De flesta frukter och grönsakerna går att frysa och använda i till exempel matlagning eller till smoothies.
- Handla aldrig hungrig eftersom man då köper mer än man behöver.
– Man behöver inte vara en mästerkock för att kunna göra goda rätter med sina rester, säger Paulina.
.webp)
- Göra restpytt eller allt-i-ett rätter, exempelvis pastagratänger.
- Göra soppa, gryta eller omelett beroende på maträtt som blivit över
- Använda gröt som blivit över i bröd eller göra plättar, puddingar som mannagrynspudding.
- Av överblivet bröd göra krutonger eller ströbröd
- Använda rivna morötter som inte kom ut på salladsbuffén till bröd eller köttfärssåser
- Baka potatisbröd på överbliven kokt potatis
- Använda kokt potatis i färsrätter som köttfärslimpa, pannbiffar i stället för ströbröd.
- Brödbak med 50 procent torra brödkanter, man blötlägger brödkanter och gör som en gröt av det, sedan minskar man degvätskan och använder brödgröten i bröddegen.
Trollehöjdskolan - 17 kilo per vecka. Per år: 680 kilo = 30077 kronor
Gunnarsboskolan - 41 kilo per vecka. Per år: 1640 kilo = 64813 kronor
Kronängsskolan - 9 kilo per vecka. Per år: 360 kilo = 13324 kronor
Kostenheten i Mullsjö kommun har räknat om matsvinnet från Gunnarsboskolan och gjort om det till pizzor. Svinnet räcker till 4100 pizzor. Lägger man dem på rad blir den lång som cirka tio fotbollsplaner eller 41 blåvalar eller - om man ställer dem på varandra - högre än ett tjugofemvåningshus.
Den här soppan kommer från Niklas Båmstedt från Umeå kommun och kommer serveras på skolan och förskolan torsdag vecka 42.
för tio portioner
- 1,5 kilo majskorn
- 200 gram såsbas eller rapsolja
- 10 gram salt
- 750 gram havregrädde
- 750 gram vatten
- 5 gram grönsaksbuljong pasta/pulver storhushåll
- Blanda majs, såsbas och salt i ett stekbleck.
- Rosta i ugnen 200°C, i ca 15 min tills majsen är gyllenbrun. Rör om med jämna mellanrum.
- Blanda majsen med havregrädden i en steamer eller gryta, mixa till en slät smet. Häll på vatten, koka upp.
- Red till önskad tjocklek och smaka av med grönsaksbuljong.
- Om du sparar lite av den rostade majsen kan den användas som topping.
- Senast uppdaterad:
- 16 oktober 2025