Mullsjös fjärrvärme säljs till Solör Bioenergi

Bild

Mullsjös fjärrvärmeverk

Mullsjö kommun har beslutat att sälja fjärrvärmeverksamheten till Solör Bioenergi Fjärrvärme AB. Det fastställdes under kommunfullmäktiges möte den 17 december.

För dig som är abonnent av fjärrvärme kommer det fortsätta fungera på samma sätt. Under en övergångsperiod kommer fakturan fortsatt skickas från Mullsjö Energi & Miljö AB, därefter kommer fakturan komma från Solör Bioenergi Fjärrvärme AB.

Vi ser fram emot att ta över fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö och fortsätta leverera trygg och hållbar fjärrvärme till invånarna. Vårt fokus är att vara en lokal aktör som tar ansvar för att utveckla fjärrvärmen i Mullsjö. Som en etablerad aktör inom fjärrvärme har vi den erfarenhet och kompetens som krävs för att både underhålla och utveckla verksamheten långsiktigt. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med samhället för att säkra en hållbar energiframtid, säger Nicklas Eld, regionchef på Solör Bioenergi.

I närområdet är Solör leverantör av Fjärrvärme i Falköping, Floby, Herrljunga, Stenstorp, Kvänum och på flera andra orter landet. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar.

Köpeskillingen på 56 mnkr är ett marknadspris baserat på jämförelser med andra liknande verksamheter. I överenskommelsen om priset har man tagit hänsyn till att kommunen ska få en bra ersättning för verksamheten som säljs, samtidigt som priset inte ska vara för högt så att det riskerar att påverka taxan för fjärrvärme.

Det har gjorts ett stort arbete med att titta på för- och nackdelar med att sälja verksamheten. De främsta nackdelarna med att sälja är att kommunen inte längre kan styra verksamheten eller påverka taxorna för fjärrvärme. Nackdelarna har vägts mot att det finns ett stort behov av att utveckla fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö. Därför är det en stor fördel att en kunnig och stark aktör som kan leda och driva verksamheten tar över.

Beslutet att sälja fjärrvärmen har föregåtts av en lång process med att titta på för- och nackdelar där många personer har varit inblandade. Nu har vi kommit fram till en lösning som vi ser gynnar både våra invånare och kommunen, säger Per Högberg, ordförande för Mullsjö Energi och Miljö AB samt kommunstyrelsen.

Avtalen för försäljningen förväntas signeras den 20 december. Därefter inväntas ett godkännande från Inspektionen för strategiska produkter (ISP), innan köparen kan tillträda verksamheten. Tillträdet förväntas ske under första kvartalet 2025.

Senast uppdaterad:
18 december 2024