Har du grönt vatten i kranen?

Grönt vatten i diskho

Under oktober färgas fjärrvärmevattnet grönt för att underlätta sökning efter eventuella läckor.

Mullsjö Energi & Miljö AB kommer inom kort att färga fjärrvärmevattnet i Mullsjö tätort grönt som ett sätt att kvalitetssäkra leveransen. Den gröna färgen är ett natriumsalt som heter Pyranin och ska hjälpa till att spåra eventuella läckor i fjärrvärmenätet. Att använda färgämne är en väl beprövad metod som använts sedan 1980-talet inom energisektorn för att upptäcka och spåra läckor.

Den gröna färgen är ofarlig för hälsan och miljön

Pyranin är ett livsmedelsklassat och luktfritt natriumsalt som är ofarligt både för hälsa och miljö. Färgämnet används exempelvis i diskmedel, tvål och schampo, vilket betyder att du fortfarande kan duscha, tvätta och diska även om du ser grönt vatten då det inte missfärgar eller förstör något.

Som regel ska du inte använda varmt kranvatten till matlagning och därför inte heller grönfärgat vatten. Använd alltid kallt vatten till matlagning.

Kontakta Mullsjö Energi & Miljö AB om du ser grönt vatten

Var uppmärksam, både du som privat villaägare men också och fastighetsägare till flerfamiljshus och lokaler. De flesta fjärrvärmekunder märker inte att vi färgat vattnet, men ser du grönt vatten är det sannolikt en läcka någonstans som måste utredas.

  • Om varmvattnet i din kran färgas grönt behöver din värmeväxlare repareras
    eller bytas ut på grund av läckage. Äger du din fastighet kontaktar du då ett VVS-företag för åtgärd.
  • Hyr du din bostad kontaktar du din hyresvärd/vaktmästare eller motsvarande.
  • Kontakta Mullsjö Energi & Miljö AB om du ser du grönt vatten utomhus, till exempel i ett dike eller på en gräsmatta. Då kan det finnas ett läckande fjärrvärmerör i närheten.

Miljöförvaltningen i Mullsjö och Habo kommuner är informerade om åtgärden.

Kontakt

Mullsjö Energi & Miljö AB

0392-140 43
Telefontid klockan 09:00-11:30
E-post: memab@mullsjo.se

Webbplats:

Kontakt

Senast uppdaterad:
6 oktober 2022