Din röst är hemlig

Personer röstar för sig själva bakom valbås

I Sverige är valen fria, hemliga och direkta. Du behöver inte berätta för någon hur du röstar. Ingen annan ska bestämma vad du röstar på.

Ensam när du tar dina valsedlar

Valsedlarna finns bakom en avskärmning, så att du kan ta dina valsedlar utan att någon annan ser på. Du ska enligt lag vara ensam när du tar dina valsedlar.

Ensam bakom valskärmen

När du tagit dina valsedlar ska du göra i ordning din röst. Du ska enligt lag vara ensam bakom valskärmen.

Det är enbart om du har en funktionsnedsättning eller liknande som gör att du behöver hjälp med att ta dina valsedlar eller göra i ordning din röst som du får ta med dig någon bakom skärmarna.

Ingen kan spåra din röst

När du har gjort i ordning dina röster tar röstmottagarna emot dem och lägger ned dem i valurnorna eller i en uppsamlingslåda tillsammans med andra väljares röster.

Röstmottagarna ser till att din röst förvaras säkert i valurnorna eller uppsamlingslådan fram tills dess att den räknas. Det gäller både om du förtidsröstat eller röstat i vallokalen på valdagen.

När ditt valkuvert sedan öppnas för att rösten ska räknas kommer ingen att kunna spåra att rösten kommer från just dig. Då har alla kuvert blandats samman. Det görs för att garantera valhemligheten.

Läs mer och se film om valhemlighet på Valmyndighetens webbplats:

Senast uppdaterad:
6 september 2022