Biblioteket hyllas för sitt arbete under pandemin

Bibliotekspersonalen håller upp hedersomnämnandet och ett grafiskt konstverk som de fått.

Ulrika och Daniela, stolta mottagare av hedersomnämnandet. Grafiskt verk av Annefrid Sjöman, 2021

Länets kommuner får hedersomnämnande för Folkbibliotekens arbete under pandemin.

"Folkbiblioteken i Jönköpings län har trots pandemin och restriktioner funnit vägar att upprätthålla sin verksamhet". Så ser inledningen ut i Region Jönköpings läns hedersomnämnande till biblioteken.

Regionen understryker att biblioteken har en viktig roll för den fria åsiktsbildningen och yttrandefriheten, och att just det har varit viktigare än någonsin i en tid av kris. Personalens engagemang och lösningsorientering lyfts också fram på ett särskilt sätt.

På Mullsjö kommunbibliotek är personalen glada och stolta över hedersomnämnandet.

– Vi har snabbt ställt om vår verksamhet för att möta kommuninvånares behov! Vi har arbetat för att alla ska få service, säger Ulrika Lundkvist, bibliotekarie.

– Många har varit positiva till bibliotekets lösningar för att möta allas behov. Vi har fått bra respons och uppskattning för att vi har haft öppet, säger Daniela Heits, biblioteksassistent.

Ulrika och Daniela berättar att de under pandemin gjort flera ändringar, för att på ett säkert sätt kunna ge service och erbjuda sina besökare böcker och andra medier – trots restriktioner.

De har haft Take Away, där kunder har mejlat eller ringt och beställt böcker. Därefter har personalen packat ihop böcker och placerat i anslutning till biblioteket. Men de har också hjälpt till och kört ut böcker hem till kunderna.

– Många har utbrustit: "Åh, vilken lyx att få hem böcker ända fram till dörren!", säger Daniela.

Konst genom fönstren

I stället för att gå in på biblioteket, så har biblioteket kunnat visa utställningar genom att hänga upp konst och visningar av projekt i fönstren.

Många nya låntagare och fler digitala tjänster

Personalen berättar att de fått många nya låntagare under pandemin. Förseningsböter tog de bort under en kort tid. Personalen tryckte även på att låntagare skulle nyttja deras digitala tjänster, som är helt gratis om man har lånekort: e-böcker, ljudböcker och strömmande film. Det är tjänster som många fortsatt att ta del av.

Ulrika och Daniela hälsar alla välkomna till biblioteket!

Läs mer i Region Jönköpings läns pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade länkar

Kontakt

Senast uppdaterad:
19 november 2021