Mullsjö företagsrankning 2021

Vy över Mullsjön och centrum

Fotograf, Joakim Löwing

Kommunen på plats 33 i Svenskt Näringslivs årliga företagsrankning.

Den här veckan presenterade Svenskt Näringsliv resultatet av sin årliga undersökning om hur företagarvänliga Sveriges 290 kommuner är. I år har Mullsjö tagit några steg ner från plats 26 till plats 33. Men vi har tagit ett kliv upp till plats tre från plats fyra av länets 13 kommuner! Vi kan glädjande konstatera att det går bra för våra grannar också. Habo har Jönköpings län bästa företagsklimat.

Det är en bra placering även om Mullsjö tagit ett par steg ner i rankingen. Här får vi fortsätta dialogen med näringslivet för att se hur vi tillsammans kan bli bättre framöver. Dock är det glädjande att man upplever att dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare har förbättras. Likaså att man upplever att man får bra information från kommunen. Dessutom visar enkäten även på att attityder till företagande har förbättrats likväl som skolans kontakt med det lokala näringslivet.

/Sandra Lidberg, kommundirektör

Vi gratulerar årets vinnare

I årets ranking kliver Vårgårda kommun upp överst på prispallen, närmast följt av Härryda och Solna.

Den kommun som klättrar flest placeringar är Malå, som lyfter från plats 227 till 115. Störst långsiktig förbättring av det lokala företagsklimatet gör Kungsör, som i snitt klättrat 48 placeringar per år de senaste fem åren.

– Vi ligger på topp 50 av landets alla 290 kommuner, vilket är fantastiskt och något vi är så stolta över. Men jag är ändå besviken på att vi har halkat ner till plats 33. Det visar att vi fortfarande har saker kvar att jobba på. /Linda Danielsson, kommunalråd

Så går företagsrankningen till

Syftet med att Svenskt Näringsliv gör en årlig rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. Varje år får företagen ge sin bild av hur företagarvänlig sin respektive kommun är. I år deltog drygt 32 000 företag. Resultatet utgörs av enkätsvar med frågor som rör hur kontakten med kommunen fungerar, hur förutsättningarna är för att bedriva företag i kommunen, till exempel tillgång till kompetens, vägnät, tåg, it- och telenät. I resultatet vägs även statistiska faktorer in som hämtas från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Upplysningscentralen (UC).

Läs mer om Mullsjö kommuns resultat på Svenskt Näringslivs webbplats Företagsklimat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:
23 september 2021