Magiskt bord skapar glädje på demensboendet

Äldre människor spelar ett digitalt spel runt ett bord

Digitala spelet Tovertafel ska stimulera fysisk och kognitiv aktivitet hos de boende och uppmuntra till socialt umgänge.

Det digitala spelet Tovertafel har köpts in till Björkgården. Det är ett interaktivt spel som ska stimulera fysisk och kognitiv aktivitet hos de boende samt uppmuntra till socialt umgänge.

Det är en go´ stund och man gör något tillsammans. Man kan även sitta med en anhörig och spela spelen. Att göra något tillsammans med andra skapar en bra känsla.

/ Ingela Gullstrand, enhetschef för Björkgårdens demensboende

Flera roliga spel att välja mellan

Tovertafel är en Nederländsk uppfinning som översatt till svenska blir det ”magiska bordet”. Det är en dator som monteras i taket. Den har en inbyggd projektor, sensorer och högtalare. Spelen projiceras på bordet och med hjälp av sensorerna svarar datorn på hand- och armrörelser från de som deltar.

- Den är väldigt lätt att ta till sig och vänder sig framförallt till dem som har lite svårare att hänga med i samtal. Bilder och ljud är lättare att ta till sig och de flesta tycker att det är roligt, säger Ingela.

Det finns tio olika spel att välja bland. Genom att till exempel kratta löv, baka tårta eller kasta boll stimulerar man personer som lever med demens till att röra sig mer och interagera med andra personer.

Satsningen är finansierad av statliga medel

Regeringen gjorde det möjligt för kommuner att ansöka om medel för att motverka ensamhet bland äldre och för att ge ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. Björkgårdens Tovertafel är en del i den satsningen.

I filmklippet nedan kan du se när de boende på Björkgårdens demensboende spelar de digitala spelen på en Tovertafel.

Kontakt

Senast uppdaterad:
2 juli 2021