Nu startar etableringsskola i Mullsjö

Leende man med armarna i kors en solig vårdag i Mullsjö centrum

Aram Al-Khalidi, etableringsstödjare och projektledare för etableringsskolan

Etableringsskola ska hjälpa nyanlända att lättare komma in på arbetsmarknaden och i samhället.

Idén om att starta en etableringsskola föddes 2019, då socialtjänsten i Mullsjö kommun märkte att samhällsorienteringen som SFI-studierna erbjöd inte var tillräcklig för många nyanlända.

Etableringsskolan ska ge djupare samhällskunskap

Aram Al-Khalidi arbetar som etableringsstödjare för Mullsjö kommun. Han har utbildning som integrationspedagog och har erfarenhet av att arbeta med människor från andra länder.

- I etableringsskolan kommer vi bland annat att gå djupare in i ämnen som exempelvis hur det är att bo i Sverige, att utvecklas och försörja sig här, att leva ett hälsosamt liv samt individens rättigheter och skyldigheter.

Vi vill ge nyanlända bättre förutsättningar att etablera sig i samhället. Genom etableringsskolan får nyanlända en intensivutbildning som ger en grundläggande förståelse för svenska normer och hur olika instanser i samhället fungerar.

/Aram Al-Khalidi, etableringsstödjare

Intensivutbildning med coachning ut mot arbete

Skolan startar 29 mars och de studerande får delta i en utbildning under 8 veckor som följs av målinriktad coachning ut mot arbete under 3 - 6 månader. Självklart är utbildningen corona-anpassad med ett max antal deltagare på 4 personer.

Ett program som fler kommuner kan ta del av

Aram hoppas att fler kommuner kan ha glädje av programmet. Andra kommuners erfarenheter tas till vara och flera olika samarbetsparter är involverade. Exempelvis har Region Jönköpings läns hälsokommunikatörer varit med och skapat utbildningsmaterial på olika språk.

Bakgrund till projektet

Sommaren 2020 fick Mullsjö kommun 616 000 kronor från Samordningsförbundet Södra Vätterbygden till projekt etableringsstödjare. Läs mer på samordningsförbundets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och om bakgrunden till projektet i vår webbnyhet om Etableringsstöd, juni 2020.

Projektet pågår i 2 år. Om resultatet blir bra och behovet består så finns en ambition att implementera arbetssättet efter projekttidens slut.

På sidan Etableringsskola finns mer information om utbildningen och de ämnen som eleverna kommer att ta del av.

Relaterade länkar

Kontakt

Senast uppdaterad:
22 mars 2021