Nationella skärpta föreskrifter och allmänna råd

Varningstriangel med budskap Allmänna nationella råd. Tack för att du tar ansvar.

De skärpta lokala råden ersätts den 14 december av skärpta nationella allmänna råd.

Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råden som gällt i regionerna.

De nya nationella råden innebär en skärpning av det personliga ansvaret.

  • Personligt ansvar
  • Begränsa ditt umgänge till en mindre krets
  • Res säkert
  • Alla bär ansvar för att skydda personer i riskgrupp från smitta.

Personligt ansvar

Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.

Begränsa ditt umgänge till en mindre krets

Att hålla avstånd, träffas utomhus eller digitalt minskar risken för smittspridning. Nya nära kontakter bör begränsas. Umgänge bör bara ske i en mindre krets.

Res säkert

Tänk på att begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt. Planera din resa så att du kan välja platsbokning, välj andra sätt att färdas än kollektivtrafik och allmänna färdmedel där platsbiljett inte erbjuds. I första hand bör du välja andra sätt att transportera dig, som att gå, cykla eller ta egen bil. Du bör också säkerställa att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

Alla bär ett ansvar för att skydda personer i riskgrupper från smitta

Äldre och personer som tillhör andra riskgrupper löper högre risk för allvarlig sjukdom. Det är därför viktigt att såväl personer i riskgrupp som personer i deras omgivning säkerställer att möten kan ske på ett säkert sätt. Även här gäller det att begränsa antalet kontakter, att hålla avstånd, att följa riktlinjerna för hygien och att säkerställa att den som uppvisar minsta symtom på covid-19 avstår från att träffas.

Fortsatt begränsat publiktak på åtta personer

Beslutet om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte får samla fler än åtta deltagare gäller tills vidare. Enda undantaget är begravningar som tillåts samla 20 personer.

Vänligen respektera besluten och följ råden

Vänligen respektera besluten och följ råden. Tack för att du tar ansvar – dina val gör skillnad!

Mer information om nationella föreskrifter och allmänna råd hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreskrifter om ändring i Folkhälsomyndighetens förskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m ( pdf 484 kB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:
14 december 2020