Håll utkik efter alger på badplatsen

Sjö med strimmor av algblomning och granar som reflekteras i vattnet.

Ytvatten kan färgas i olika nyanser av blågrönt eller brunt . Kan också vara fläckvis grynigt eller strimmigt av algblomning.

Ökande temperatur i sjön och lugnt väder ökar risken för algblomning. Bada inte om du ser algblomning!

När vattentemperaturen stiger och det är lugnt väder ökar risken för algblomning i sjöar. Om du upptäcker algblomning i sjön ska du undvika att bada. Se också till att husdjur inte dricker av vattnet.

Grumligt vatten eller färgat av alger

Tecken på algblomning är när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Ytvatten kan färgas i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt av algblomning - resultatet liknas ofta vid rabarbersoppa. Blåsigt väder får oftast blomningarna att brytas upp och försvinna.

Vad händer om jag badar vid algblommning?

Om du badar när det är algblomning kan du få ögonbesvär och hudirritationer. Det är därför viktigt att duscha efteråt om du ändå tar ett dopp. Råkar du svälja vatten med alggifter kan du drabbas av illamående, kräkningar och diarré. Barn är särskilt känsliga.

Vad händer med djur som dricker vattnet vid algblommning?

Djur som dricker vatten där det är algblomning kan bli allvarligt sjuka. Husdjur som uppvisar symptom som kräkningar och diarré bör få veterinärvård så fort som möjligt.

Kontakt

Senast uppdaterad:
17 augusti 2020