Dags att mäta radon

Soffa med prydnadskuddar och bord med rosor i vas

När mätte du senast radon i din bostad? För säkrast resultat, beställ dosor senast 21 februari.

Du kan beställa dosor hos miljöförvaltningen eller via ett ackrediterat laboratorium. För bästa resultat behöver du beställa dosorna i god tid, senast 21 februari 2020.

Radonmätning under eldningssäsongen, 1 oktober till 30 april

  • För att mäta radonhalten placerar du ut minst två dosor i ditt hem. Låt dem stå två, helst tre månader under den så kallade eldningssäsongen 1 oktober till 30 april. Ju längre tid, desto noggrannare blir radonmätningen.
  • Du som är hyresvärd, fastighetsägare eller bostadsrättsförening ansvarar för att mäta radon. Mätning sker i alla olika typer av bostäder.
  • Syftet med mätningen är att ta reda på om radonhalten i din bostad är högre än referensnivån 200 Bq/m3. Om radonhalten ligger för högt finns det en del du behöver göra för att få ner nivån. Läs mer på sidan Radon

Radon är den strålkälla som ger den högsta exponeringen av joniserande strålning till allmänheten. Det enda sättet att upptäcka radon är att just mäta.

Radon är en ädelgas, som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Den varken syns eller luktar. Radon kan följa med inandningsluften in i lungorna. När de sönderfaller avges alfastrålning som kan orsaka skador i lungvävnaden, vilket kan leda till lungcancer.

Mer information finns på Strålsäkerhetsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade länkar

Kontakt

Senast uppdaterad:
10 december 2019