mullsjö logotyp

Engagera dig

Är du intresserad av att göra något nytt och spännande? Just nu söker kommunen efter dig som vill engagera dig i att vara flyktingguide eller särskild förordnad vårdnadshavare. Du är också välkommen till vårt språkcafé som är en öppen mötesplats. 

 

Särskild förordnad vårdnadshavare

 Som särskild förordnad vårdnadshavare är du i stället för en förälder den som är ansvarig för att barnet får sina behov och rättigheter tillgodosedda. I uppdraget så ingår det att stötta barnet i deras introduktion i Mullsjö kommun, vilket bland annat innebär att hålla kontakten med boendet Sjörydsvillan, skolan, kommunen med flera och hjälper dem med deras ekonomi. Uppdraget syftar således inte till att du ska försörja barnet eller ha hand om den dagliga omvårdnaden.  Ersättning för uppdraget erbjuds.

God man

Vill du vara med och hjälpa en ung människa? Vi söker dig med engagemang för ensamkommande barn.
Intresserad? Kontakta Kicki Svensson, Överförmyndare på telefon: 0392-140 12 eller genom kommunens växel 0392-140 00 eller på mail overformyndaren@mullsjo.se. Läs mer om gode män och överförmyndare, se länk till sida i länktipsrutan.

Språkcafé- Mötesplats för alla

Språkcaféet är öppet för alla som vill lära känna nya människor och kulturer, skapa nya kontakter och få tillfälle att prata svenska. Språkcaféet håller öppet på tisdagar klockan 18.00-19.30 på fritidsgården Knuten. Start 22/9 och varje tisdag fram till jul. Välkommen!

Flyktingguide

Här får du en liten inblick i vad verksamheten som flyktingguide är och vilka möjligheter det kan ge, samt vad ni möjligen kan göra tillsammans med våra nya kommuninvånare.Vi tror att ni gör ett bra val genom att bli flyktingguide och önskar er många givande stunder med nya kommuninvånare.

Syfte och mål

Syftet med flyktingguider är att främja våra nyanlända kommuninvånares bekantskap med svensk kultur och svensk vardag.
När dessa personer anländer till Sverige vill de gärna få kontakt med svenskar och deras vardag, för att lära sig mer om svenska vanor. Det är svårt att veta hur allt fungerar och hur man gör, om man inte känner någon som man kan fråga.
Genom att bli flyktingguide har ni möjlighet att hjälpa en nyanländ i Mullsjö att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som ni lär känna en ny kultur.

Vem kan bli en flyktingguide?

Alla kan bli flyktingguide, såväl unga som äldre personer. Det kan vara en person, ett kompisgäng , en förening eller en familj.

Vad gör en flyktingguide?

Din insats blir din tid och dina kunskaper om Sverige och svensk kultur, du kanske får en vän för livet. Det är du och den nyanlända som tillsammans bestämmer när ni ska träffas och vad ni vill göra utifrån era intressen.
Att vara flyktingguide möjliggör kontakten med svenskar och det svenska samhället, samt ökar kunskapen om svenska traditioner, den svenska kulturen och språket.

Vad ska vi göra tillsammans?

Ni ska i första hand ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Som till exempel gå på promenader tillsammans, ta en fika, gå på språkcaféet tillsammans eller annat som ni finner roligt och intressant.

Vill du bli flyktingguide?

Intresseanmälan till att bli volontär kan göras via webbformuläret, se länk i rutan länktips.
Varje relation är unik. Vi hjälper dig att hitta gemensamma nämnare att bygga relationen på; det kan handla om intressen, idrott, yrke eller barn. Vi matchar er med en nyanländ och hjälper er med att planera det första mötet.

Hjärtligt välkommen till ett spännande uppdrag!

2016-04-18 Innehåll: Rocío Balagué   Publiceringsansvarig: Fija Gynnerstedt