Separation, skilsmässa, vårdnad

Det finns hjälp att få för föräldrar har svårt att komma överens och få vardagen att fungera. Om ni bestämmer er för att gå skilda vägar får ni stöd för att hitta en lösning kring vårdnaden av barnen.

Att vara vårdnadshavare innebär ett juridiskt ansvar för barnet – att se till att barnet får skola, sjukvård, skydd och omsorg, men också att ersätta skada som barnet orsakar. Som vårdnadshavare har du också rätt att ta del av det som skrivs om barnet hos sjukvård, skola och myndigheter.

När ett barn föds får gifta föräldrar automatiskt gemensam vårdnad. Om föräldrarna inte är gifta blir modern vårdnadshavare och gemensam vårdnad måste registreras i folkbokföringen hos .

Familjerådgivning – ett stöd vid konflikter och förändringsbehov

Mullsjö kommun samarbetar med Familjerådgivarna i Småland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På mottagningen i Jönköping möter ni välutbildade rådgivare som hjälper er vidare. Syftet är att underlätta för er att lyssna och förstå varandras perspektiv och söka lösningar som tar hänsyn till allas behov.

Även efter en skilsmässa kan ni som föräldrar ha gemensam vårdnad och samarbeta kring vårdnadsfrågorna. Andra alternativ är ensam eller delad vårdnad. Utgångspunkten ska alltid vara barnets bästa. Om ingen av föräldrarna kan ha vårdnad utses en särskilt förordnad vårdnadshavare.

Den eller de som är vårdnadshavaren bestämmer hur barnet ska bo. Även här ska barnets bästa styra beslutet och ju äldre barnet är, desto tyngre ska dess vilja väga. Att bo växelvis hos föräldrarna är vanligt, men då behöver ni bo relativt nära varandra med hänsyn till förskola och skola. Även om barnet bor endast hos en förälder har det alltid rätt till umgänge med den andre föräldern.

Samarbetssamtal är en frivillig service kommunen erbjuder om det är svårt att komma överens kring vårdnaden. Då får ni hjälp att hitta en lösning som kan fungera för alla.

Samtalet bygger på att båda föräldrarna vill delta. Sekretess gäller för samtalsledarna, och samtalet journalförs eller registreras inte.

Läs mer och hur du ansöker om samtal på sidan Samarbetssamtal

Om samarbetssamtalet inte leder till att ni kommer överens om vårdnaden och ni vill gå vidare til domstol, måste ni först delta i ett informationssamtal.

Läs mer och hur du ansöker om informationssamtal på sidan Informationssamtal vid vårdnadstvister

Domstolens utgångspunkt är vad som är bäst för barnet.

Ibland begär domstolen upplysningar eller utredning av socialnämnden. I så fall informerar vi er hur det går till.

Här kan du se en kort film som beskriver hur en vårdnadstvist går till hos tingsrätten:

Länk till Sveriges Domstolars filmklipp på YouTube. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

  • Individ- och familjeomsorgen

    Socialkontoret

    0392-141 76

    Besöksadress

    Järnvägsgatan 29, 565 32 Mullsjö

    Öppettider:

    Måndag-torsdag: 08:30-15:30
    Fredag: 08:30-14:30
    Lunch: 12:00-13:00

Senast uppdaterad:
12 september 2022