mullsjö logotyp

Populäraste sökningarna

tieto educationmullnetskolstartskolstart på trollehöjdskolanbiblioteksimhallens öppettidertietoppettider och taxa tervinningcentralenreglementehamid zafar utsedd till årets svenskryfors i dag och dess historialediga jobbvårdcentralensjälvservicesimhallensimhallintranetbygglov

Varning för falska telefonsamtal

Datum: 2018-12-05 Kategori: Trygghet & säkerhet

Just nu pågår flera typer av falska telefonsamtal, där många förlorar sina pengar. Polisen ger tips om hur du och närstående kan undvika att bli lurade.

Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank.

Under november och december har många kommuninvånare uppgett att de blivit uppringda av falska försäljare. Allt i från vattenläcka, byte/rengöring av ventilation i bostaden där de påstår sig ringa från kommunen eller personliga bankärenden. 

Polisen ger tips för att undvika att du ska drabbas. Sprid budskapet till alla du bryr dig om!

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Polisen har en Youtube-kanal, där det finns flera informationsfilmer om hur du kan skydda dig mot brott, samt ett ljudklipp från ett autentiskt telefonsamtal. Se filmerna via länk i länktipsrutan.

2018-12-05 av: Yvette Tidefors