mullsjö logotyp

Populäraste sökningarna

kommunfullmäktigeintranetvinster från lördagens nattvandring vid trollsjönbygglovvårdcentralensimhallvilket stöd kan du få som asylsökandefiberutbyggnad i mullsjö kommunsimhallens öppettiderkommunfullmäktige 2019 09 24diarium och arkivppettider och taxa tervinningcentralenledighetsansökansimskolasimhalleninfocenterlediga jobbmullsjö simhall

Skridskoisar i Mullsjö och Sandhem

Datum: 2019-01-29 Kategori: Utbildning & barnomsorg, Uppleva & göra

På Trollehöjdskolans grusplan och vid Sandhems skola har vi spolat is för skridskoåkning. Ska du åka på sjön? Tänk då på att testa isen först och åk aldrig ensam! Nyhetsbild

Ska du åka skridskor på sjön?

Testa alltid isen innan du ger dig ut och ha alltid med en kompis och annan utrustning!

Att aldrig ge sig iväg ensam ut på isen är den bästa livförsäkringen. Men oavsett om du är ensam eller i sällskap på isen bör du ha med dig följande utrustning:

  • Isdubbar

  • Ispik eller isbill

  • Räddningslina

  • Flythjälp

  • Mobiltelefon

Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik

Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is.

Var försiktig om du ser tjocka drivor av snö, isen kan vara bortsmält under snön. Det finns ingen helt säker is. Isen förändras hela tiden, bland annat på grund av väderlek och vattenströmmar. Vårisar är särskilt förrädiska.

Om någon hamnar i vattnet - ring 112

Påkalla alltid uppmärksamhet från din omgivning och ring eller be någon annan ringa nödnumret 112. Det är inte säkert att du ensam kan klara en livräddning och det är alltid en fara med att bli nedkyld. 

En torr livräddare är en bra livräddare

För den som ska rädda gäller det att aldrig riskera sin egen säkerhet. Personen som har gått igenom isen kan drabbas av panik och det finns risk för att du blir neddragen under vattnet om du kommer för nära.

Dinsäkerhet.se är en webbplats om risker och säkerhet för dig som privatperson. Där kan du läsa mer om säkerhet på is, hur du agerar om någon hamnar i vattnet och hur du själv bör agera.

2019-02-07 av: Yvette Tidefors