mullsjö logotyp

Eldningsförbud i skog och mark

Generellt eldningsförbud råder från och med tisdagen 22 maj i Jönköpings län.Nyhetsbild

På grund av den torra väderleken är nu brandrisken mycket hög i Jönköpings län och Ydre kommun. Prognosen från SMHI tyder på att det fortsatt kommer vara torrt i skog och mark i minst en vecka framöver.

Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att göra upp alla former av öppen eld utomhus tills dess att förbudet är upphävt. 

Mer information 

Populäraste sökningarna

färdtjänstbygglovintranetsimhallens öppettidersandhemvårdcentralentorghandelåtervinningscentralmullnetmatsedelsopstationöppettider och taxa återvinningscentralensjälvservicelediga jobbpappersfakturaöverförmyndaresophämtningsimhallen

Så kan du spara på vattnet

Datum: 2017-07-28 Kategori: Bygga, bo & miljö, Trygghet & säkerhet

Vissa kommuner i länet lider av torka och det är därför viktigt att du funderar över din vattenanvändning. Läs mer om hur du blir vattensmart!

Grundvattennivåerna är just nu mycket låga i Jönköpings län. Varken nederbörd eller snösmältningen gav ett större tillskott till grundvattnet förra året. 

I de vattentäkter som används för dricksvattenproduktion i Mullsjö kommun, är nivåerna under det normala. Läget är inte akut, men vi uppmuntrar alla att vara vattensmarta i sin vattenanvändning. 

På grund av den torra väderleken som råder och att prognoserna visar på att vattnet kommer fortsätta att sjunka, vet vi inte när det kommer tillräckligt med nederbörd för att återställa normala vattennivåer i våra vattentäkter. 

Se lista nedan på tips om hur du kan använda dricksvattnet på ett klokt sätt.

Bli vattensmart!

  • Duscha kortare tid med snålspolande munstycke och stäng av vattnet vid intvålning. Du kan spara 5 liter vatten per minut om du använder snålspolande duschmunstycken och kranar.

  • Stäng av vattenkranen under tandborstningen. Om kranen stängs av under tre minuter kan du spara upp till 30 liter vatten.

  • Välj att duscha ibland stället för att bada i badkar. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten. 

  • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller en balja istället. Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter kan det gå åt hela 100 liter vatten.

  • Fyll disk- och tvättmaskinerna innan de körs. Skölj inte av porslinet i onödan innan det ställs i diskmaskinen och använd gärna kortprogram. En diskmaskin drar cirka tio liter vatten per disk och tvättmaskinen behöver cirka 50 liter vatten för en tvätt.

  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen en stund för att få vattnet kallt. Ofta spolar vi bort 5-10 liter för att få kallt vatten.

  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna både trädgården och växter inomhus.

  • Undvik att fylla pool, badtunnor eller spaanläggning med vatten från ett kommunalt vattenverk, samfällighet eller egen brunn, när det råder brist på vatten eller riskerar att bli brist på vatten. Anlita ett företag som transporterar vatten istället.

  • Laga läckande toaletter och droppande kranar. Det finns exempel på läckande toaletter som förbrukat 400 000 liter vatten under ett år. Om en kran droppar en milliliter i sekunden under ett års tid blir det 31 000 liter! 

  • Byt till snålspolande toaletter.

För mer information om de låga yt- och grundvattennivåerna i vårt län och svar på vanliga frågor gällande vattenbrist, se länkar i länktipsrutan.

2017-07-28 av: Yvette Tidefors