mullsjö logotyp

Populäraste sökningarna

ledighetsansökanåtervinningscentralppettider och taxa tervinningcentralenmullnetgod manbygglovöverförmyndaresjälvservice...läsårstideråppettider och taxa återvinningcentralenintranetsimhallenintranättervinningscentralfärdtjänsthitta rätt på mullsjo.se...matsedel

Maten i sommartid

Datum: 2015-07-17 Kategori: Bygga, bo & miljö

Var extra försiktig med förvaring och tillagning av mat under sommaren.

Sommar innebär att vi lever lite enklare i sommarstuga, husvagn, tält eller båt. Vi gillar att äta utomhus på olika sätt. Tyvärr gör sommartemperaturerna och luftfuktigheten att du bör vara extra försiktig med hur du förvarar och tillagar maten.


Det är inte bara på utlandsresan som man kan få orolig mage och magsjuka på grund av det man äter. Även i Sverige kan bakterierna frodas när temperaturen stiger. Bakterier, virus och parasiter finns naturligt överallt omkring oss och i våra livsmedel. Under sommaren, särskilt under rötmånaden i juli-augusti, förstörs maten lättare beroende på att luften då är varm och fuktig, bakterier trivs som bäst.

Ungefär hälften av alla människor som drabbas av matförgiftning blir sjuka av mat som de har tillagat själva. Om du blivit matförgiftad kan du ofta vårda dig själv hemma. Men om du, eller särskilt barn, blir uttorkade kan ni behöva vård.

 

Matförgiftning

Det finns många olika mikroorganismer (bakterier, virus och parasiter) som orsakar matförgiftning. Beroende på vilket smittämne du har fått i dig kan du insjukna i illamående, kräkningar, diarré,magont och feber efter allt mellan några timmar och upp till flera dagar efter att du har blivit smittad. Det är inte alltid det senaste du åt som du blir sjuk av.

För att undvika att smitta andra bör du stanna hemma minst ett dygn efter att du har blivit frisk och tvätta händerna extra noga efter toalettbesök och före all hantering av mat.

 

Anmäl

Om du blir matförgiftad bör du anmäla det till miljöförvaltningen i den kommun du vistas i. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka. Anmälda matförgiftningar kan utredas och ge kunskap för att förhindra framtida matförgiftningar.

 

Råd för att undvika matförgiftning:

• Tvätta alltid händerna före matlagning.
• Ha olika skärbrädor och knivar för kött/kyckling och grönsaker, eller diska noggrant mellan de olika matvarorna.
• Om du har skurit rått kött - tvätta händerna med tvål och vatten innan du fortsätter med salladen.
• Hetta upp maten ordentligt! Vid 70 grader C dör de flesta bakterier. Se upp med mikrovågsugnen, den värmer oftaojämnt, rör om eller låt maten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämnt.
• Varm mat ska hållas varm (minst + 60 grader C).
• Fågel och köttfärs ska vara genomstekt.
• Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt.
• Smaka aldrig på rå köttfärs eller köttfärssmet.
• Kall mat ska förvaras kall (max + 8 grader C). Låt inte maten stå framme i flera timmar.
• Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter nedkylningen, ställ maten genast i kyl eller frys.
• Temperaturen i ett kylskåp ska vara max + 8 grader C.
• Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar.
• Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Vill du använda marinaden från det råa köttet, koka den först.
• När du grillar kött med ben, se till att det är genomstekt även invid benen.
• Skölj frukt och grönsaker noggrant innan de äts.
• Använd kylklampar och kylväska om du ska ha mat med och äta i naturen eller om du har lång väg hem från mataffären.
• Disktrasor och diskborstar är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin i 60 grader då och då.
• Låt inga husdjur vara på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.
• Laga aldrig mat åt andra när du själv är sjuk.


Man kan inte alltid lukta sig till eller se om maten är dålig eller om det finns en risk att den ska orsaka diarré, därför är det viktigt att hetta upp maten tillräckligt så att eventuella mikroorganismer dör, det gäller såväl kött som fågel och fisk.

 

Har du fler frågor kring detta eller misstänker att du blivit matförgiftad är får du gärna ta kontakt med miljöförvaltningen!

2015-07-17 av: Annika Tompa