mullsjö logotyp

Populäraste sökningarna

pluspolarekortetppettider och taxa tervinningcentralensjälvserviceteknisk servicesmokåtervinningscentralskridskoisar i mullsjö och sandhemsophämtningsommarjobbschansenpostkodlotterieteldina hajderöppettider och taxa återvinningscentralenvårdcentralensimhallensimhallens öppettiderkommunensommarjobbupphandling

Månadens miljötips - Oktober

Datum: 2017-10-20 Kategori: Bygga, bo & miljö

Går du i solcellstankar? Här får du fem goda råd som kan vara bra att tänka på.

solceller tak

Solel är en klimatsmart investering för framtiden! Här följer fem goda råd om du är sugen på att skaffa solceller.

Solceller på tak blir en allt vanligare syn runt om i Sverige. Genom att själva producera el blir villaägare, bostadsrättsföreningar och företag inte lika beroende av elprisförändringar, de gör en god gärning för klimatet och kan dessutom tjäna pengar genom överskottselen de kan sälja.

  • Avgör om du har ett bra tak. Det är viktigt att taket är vinklat åt rätt håll och med rätt lutning för att dina solceller ska arbeta optimalt. Visste du förresten att solcellen producerar el även om solen går i moln?

  • Sök bygglov. Kontakta alltid bygglovsenheten på kommunen innan installation av solceller påbörjas då bygglov kan behövas.

  • Ta in offert från flera solelsleverantörer.

  • Sök investeringsstöd. Vanligast söks det statliga investeringsstödet som ger bidrag på 20 procent av totalkostnaden för privatpersoner och 30 procent av totalkostnaden för företag. Stödet handläggs av länsstyrelsen.

  • Sälj elen. Du kommer inte alltid använda all den el din solelsanläggning producerar utan överskottselen kan du sälja till ett elhandelsbolag. Se över vilket elhandelsbolag som ger bäst villkor.

Vill du veta mer om solkraft? Välkomna på solkraftsseminarium den 9 november kl 18-20 i Kärrsgårdens samlingssal i Habo. Där får du även träffa Energicentrum A6, din lokala energi- och klimatrådgivare samt Otto Hedenmo, projektledare för solkraft, Länsstyrelsen. Läs mer om kvällen och anmäl dig via länkarna i rutan länktips.

2017-10-23 av: Ellen Lindberg