mullsjö logotyp

Populäraste sökningarna

sophämtningmullsjö simhallppettider och taxa tervinningcentralenbibliotekmotionerpartistödkommunfullmäktigeskolstartparkrestaurangens lunchmatsedelspecialkostsimhalllediga jobbbygglovsimhallens öppettidervårdcentralensimhallenintranetmullnet

Månadens miljötips - November

Datum: 2017-11-18 Kategori: Bygga, bo & miljö

Den 19 november är det världstoalettdagen. Låter det som en märklig dag? Det är mer logiskt än du tror. Läs mer om hur du kan sluta fulspola.

Toalett - Jag är ingen papperskorg

Under världstoalettdagen uppmärksammas sanitetsproblem runt om i hela världen. Att spola ned fel material leder till stopp i ledningsnätet, en försvårad reningsprocess och ökade utsläpp. Exempelvis så vet inte 30 % av Sveriges befolkning att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten.

Trots att grundläggande sanitet är en mänsklig rättighet så lever var tredje människa i världen utan tillgång till toalett. Även om vi i Sverige har god tillgång till toaletter och rent vatten så behöver vi också uppmärksamma denna dag av flera anledningar. I år läggs särskild fokus vid avfallsproblemet relaterat till våra toaletter. Varje år spolar vi ner 10 000 ton skräp i våra toaletter i Sverige, ofta på grund av att vi fultorkar* för att sedan fulspola*. Bland fultorkningarna är hushållspapper det vanligaste. Hela 30 % av Sveriges befolkning vet inte att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten.

Att fulspola leder till stopp i ledningsnätet, en försvårad reningsprocess och ökade utsläpp. Bland annat hade Habo reningsverk under 2016 hela 109,2 ton rensavfall. Det är avfall som har sorterats ut i ett grovgaller vid inkommande avloppsvatten. När bland annat tvättlappar, trasor och våtservetter hamnar i toaletten leder det till att pumparna i pumpstationerna stannar.

Så, vad ska du spola ner i toaletten?
Kiss, bajs och toapapper.
Vad ska du inte spola ner i toaletten?
Allt annat.

Det bästa tipset för att sluta fulspola är att alltid ha en papperskorg nära toaletten. I den slänger du hushållspapper, våtservetter och annat avfall.

Läs mer om världstoalettdagen på Svenskt Vattens hemsida.

#världstoalettdagen
#slutafulspola
#barakissbajsochtoalettpapper

*Fultorka innebär att torka sig själv, eller någon annan, med något annat än toalettpapper vid toalettbesök.
*Fulspola innebär att spola ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

2017-11-22 av: Ellen Lindberg