mullsjö logotyp

Populäraste sökningarna

matsedelinfocenterpartistödsophämtningöppettider och taxa återvinningcentralenmullnetåppettider och taxa återvinningcentralensimhallkommunfullmäktigemotionerfärdtjänstppettider och taxa tervinningcentralenintranetmullsjö simhallmullsjö bostäderledighetsansökanlediga jobbbygglov

Klimatsmart mat i köken

Datum: 2019-05-17 Kategori: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp

Nu ska maten i kommunens kök bli än mer klimatsmart. Nyhetsbild

Mindre matsvinn, fler säsongsbetonade råvaror och bättre medvetenhet om hur olika råvaror har olika utsläpp. Under torsdagen hade Mullsjös kostenhet utbildning i mat, miljö och klimat.

Mullsjö kommun har sedan tidigare påbörjat ett klimatsmart arbete med kosten. Kommunens kök använder t ex  bara svenskt kött och MSE-märkt fisk, d v s fisk miljömärkt för hållbart fiske. Under våren har har man träffats ett par gånger för att inspireras ytterligare.

- Vill man tänka på utsläppen bör man vara medveten om att för t ex en viss mängd ris kan man få betydligt mer potatis, säger Ann Sellbrink matentreprenör för den ekonomiska föreningen Klimatsmat som höll i torsdagens workshop. 

Kockar och kökspersonal från kommunens olika offentliga kök stod bland grytorna och testade recept efter föreläsningen. 

- Vad tar du med dig från dagen?

- Det kommer nog bland annat märkas på salladsbordet framöver att jag har fått inspiration idag. Där kommer finnas fler säsongsbetonade grönsaker, säger Camilla Johansson, kock på Parkrestaurangen. 

- Barnen är klimatsmarta så då är det kul att kunna säga att vi också är det. Kanske kommer dom märka att vi kommer göra roligare saker med säsongsgrönsakerna framöver, säger Sofia Sundell, kock på Gunnarsboskolan och Kerstin Wenroth, kokerska på Sandhems skola och förskola.

2019-05-17 av: Pernilla Arvidsson