mullsjö logotyp

Eldningsförbud i skog och mark

Uppdatering 2018-05-24

Extremt stor brandrisk i länet

Just nu är det väldigt torrt i skog och mark och i kombination med blåst ger det en extremt hög brandrisk. 

Generellt eldningsförbud råder från och med tisdagen 22 maj i Jönköpings län.Nyhetsbild

På grund av den torra väderleken är nu brandrisken mycket hög i Jönköpings län och Ydre kommun. Prognosen från SMHI tyder på att det fortsatt kommer vara torrt i skog och mark i minst en vecka framöver.

Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att göra upp alla former av öppen eld utomhus tills dess att förbudet är upphävt. 

Mer om eldningsförbudet

Certifiering av kontrollansvariga

Från 2 maj 2011 ska alla kontrollansvariga vara certifierade. Den som vill bli certifierad som kontrollansvarig ska vända sig till ett ackrediterat certifieringsorgan.

Tillbaka till Vägledning bygglov A-Ö

Redan certifierade kvalitetsansvariga för behörighet N (Normal) och K (Komplicerad) får automatiskt arbeta även som kontrollansvariga i nya ärenden. Innan de kan börja arbeta som kontrollansvariga måste de dock ha tagit till sig den nya lagstiftningen.

Senast den 1 januari 2013 ska dessa personer med godkänt resultat ha tenterat av sina kunskaper om bland annat den nya bygglagstiftningen (s.k. uppdateringsprov). Certifieringsorganen utfärdar sedan nya certifikat som kontrollansvariga.

Följande företag får besluta om att en enskild person ska bli riksbehörig kvalitetsansvarig: 

Externa länkar (öppnas i nytt fönster)

SWEDCERT, Kiwa
Kiwa Sverige är ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av personer.

DNV Certification AB
Certifiering av ledningssystem, produkter och personer.

SITAC AB
SP Sveriges tekniska forskningsinstitut är landets största institut av sitt slag. Vi bedriver utbildningar, provningar, forskning, revisionsverksamhet och certifiering på många områden.

För att läsa om vad lagen säger gällande certifiering av kontrollansvariga, klicka på fliken lagtexter nedan.

 

Lagtexter

 

Bestämmelser före 2 maj 2011

För ärenden som påbörjats före 2 maj 2011 gäller följande: Vissa ackrediterade företag får om en person har rätt teoretisk utbildning, godtagbar praktisk erfarenhet, bevisliga kunskaper kring bland annat gällande byggregler och samtidigt är lämplig för uppgiften utfärda en behörighet som gäller i hela landet (riksbehörighet). Boverket har givit ut föreskrifter och allmänna råd för vilken kompetens och erfarenhet som krävs för att bli certifierad kvalitetsansvarig.

 


Senast uppdaterad: 2015-07-14 Ansvarig: Jessica Stridh