mullsjö logotyp

Miljötips

Här publiceras varje månad miljötips med hopp om att du ska bli inspirerad och motiverad till mer miljövänliga val och handlingar. Tillsammans kan vi komma långt med att minska vår miljöbelastning.

 

Maj 2019

Blomsteräng

 

Av jordens åtta miljoner arter hotas uppemot en miljon av utrotning. Vad kan du göra för att förhindra detta? I månadens miljötips kan du läsa om vad du kan göra för att gynna den biologiska mångfalden. 

I veckan presenterade FN:s panel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, rapporten om tillståndet för biologisk mångfald i världen. Situationen beskrivs som allvarlig och på vissa håll även mycket allvarlig.

Vi människor är beroende av den biologiska mångfalden genom alla de ekosystemtjänster vi dagligen tar del av. Mänskligheten utvinner livsmedel, material och förnybar energi. När vi gör det på ett ohållbart sätt görs det på bekostnad av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, så som pollinering, vattentillgång och bördighet.

Genom att konsumera och leva på ett mer hållbart sätt kan vi minska risken för utrotning av arter och främja den biologiska mångfalden. Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på planeten.

Detta kan du göra för att bidra till en mer positiv utveckling

 • Konsumera mindre (t.ex. kläder och teknikprylar)
 • Sluta konsumera palmolja
 • Skänka pengar till och bli medlem i en miljöorganisation
 • Köpa mer ekologiskt
 • Undvika att äta hotade fiskarter
 • Om du äter kött – ät naturbeteskött eller ekologiskt
 • Sätta upp ett bihotell
 • Anlägga en äng

Läs mer om WWFs guide till hållbar konsumtion av fisk här och hållbar konsumtion av kött här. Vill du bygga ett eget bihotell kan du läsa mer om det här.


Mars 2019

Tågsemester

Intresset för tågresor ökar med raketfart. En reserevolution pågår men för många är det fortfarande ovant att resa längre sträckor med tåg. Med hjälp av månadens miljötips kan du börja förbereda dig inför en tågsemester du sent ska glömma. 

Flygbranschens tidigare starka tillväxt verkar sakta men säkert stanna av, försäljningen av interrailpass fördubblades under 2018 jämfört med föregående år och affärsresandet med tåg ökar ständigt.

Fördelarna med att välja tåget framför flyget är många. Bland annat minskar du koldioxidutsläppen från din resa kraftigt. Du får uppleva resan på ett helt annat sätt och se ofantligt mycket på vägen till din destination. Du kan välja att kliva av (i princip) var du vill och vara spontan under resans gång. Ja, fördelarna är många, men hur bär man sig åt för att erövra Europa med tåg?

Här följer ett antal tips:

 • Köp ett Interrailpass, det lönar sig oftast ekonomiskt. Med ett Interrailkort får du obegränsat med resor med de flesta stora tågoperatörer i Europa.
 • Utgå från Mullsjö, ta dig vidare till Köpenhamn och därefter knytpunkten Hamburg där många av Europas tåglinjer möts. Efter det har du hela Europa framför dina fötter. Bara att välja och vraka!
 • Använd tiden du får på tåget. Läs en bok, prata med ditt sällskap eller lyssna på en pod.
 • Tänk på att resan är en del av upplevelsen.
 • Ta med en vätskeväska som du fyller på hemmaplan, så slipper du köpa flaskvatten när törsten slår till.
 • Ladda upp med kortlek, snacks och ljudböcker.
 • Packa lätt!

  

Intresset för tågresor ökar med raketfart. En reserevolution pågår men för många är det fortfarande ovant att resa längre sträckor med tåg. Med hjälp av månadens miljötips kan du börja förbereda dig inför en tågsemester du sent ska glömma.  

WWF delar reseberättelser och ger fler tips inför tågresan.
Aktuell Hållbarhet ger tips för en lyckad tågsemester.  

 

Januari 2019

Tåg i vinterlandskap

Nytt år, nya möjligheter och kanske några nyårslöften? I årets första miljötips ger vi dig inspiration till några miljövänliga nyårslöften.

Genom våra vardagsval kan vi på ett enkelt sätt påverka vår miljöpåverkan, oftast utan stora uppoffringar eller svåra val. Med en mer miljövänlig vardag kan du dessutom få flera andra stora vinster på köpet. 

2018 innehöll värmeböljor, klimatkatastrofer, en ny klimatrapport från IPCC, klimatmötet i Katowice, Greta Thunbergs globala klimatstrejker och mycket annat som påminde oss om samhällets stora utmaning. Aldrig har det väl känts så motiverande och angeläget att minska sin klimatpåverkan och leva ett mer hållbart liv som just i år? 

Här följer sju tips på hållbara nyårslöften. Välj ut några stycken och sätt upp mål som är görbara för just dig.

 • Utmana dig själv genom att undvika flyget ett år, både privat och i arbetet. Om det känns omöjligt, sätt upp ett maxtal på hur många gånger du får flyga under 2019 och jobba för att åka tåg oftare. Tåget har stora kvaliteter så som arbetsro, vacker utsikt och möjlighet att sträcka på benen.
 • Bestäm att du ska ha ett antal vegetariska/veganska dagar i veckan (kan såklart vara sju dagar).
 • Minska miljöpåverkan från din konsumtion genom att sätta upp ett maxtal nyproducerade plagg eller produkter du får inhandla under året. Det mesta går att hitta bättre begagnat.
 • Om du kör bil – sätt upp ett maxtal bildagar i veckan och ta tåget, bussen, cykeln eller gå resten.
 • Tar du bilen till arbetet, precis som många av dina kollegor? Låt 2019 bli året ni börjar samåka.
 • Ha minst en köpfri dag i veckan, då du inte drar ditt kort en enda gång. En rolig utmaning som är lätt att följa upp!
 • Byt till grön energi. Se över dina avtal och byt till ett avtal eller bolag med grön el. Kanske enklast av alla förändringar men ack så viktigt.

 

December 2018

Stearinljus

Funderar du på hur du kan fira en miljövänligare jul? I månadens miljötips kan du läsa om hur du kan ha ett grönare julfirande i år.

Julmat: Genom att äta mer grönt och mindre kött på julbordet så kan du minska din klimatpåverkan rejält. WWF, Världsnaturfonden, har en köttguide med goda råd för att äta mer vegetariskt. Tänk grönt och nytt så blir julbordet mer spännande och planeten lite gladare. Den rökta ålen går helt bort, då den är rödlistad och riskerar att snart vara utrotad.

Genom att välja miljömärkta och certifierade livsmedel under högtiderna kan du göra stor skillnad på flera sätt. Och glöm inte att detta även gäller sötsakerna. Kolla efter rättvisemärkt choklad, och pepparkakor och choklad utan palmolja. Palmoljan bidrar till skövling av regnskogen, vilket i sin tur resulterar i koldioxidutsläpp och förlust av ekosystem.

Ljus: När du köper ljus är det viktigt att komma ihåg att det är skillnad på ljus och ljus. Paraffinljus tillverkas av fossila bränslen och bör därför väljas bort. Satsa istället på stearinljus. Stearin är biologiskt nedbrytbart, bidrar inte till växthuseffekten, och är tillverkat av animaliska och vegetabiliska fetter. Om du är vegan, eller av andra anledningar inte vill ha ljus tillverkade av animaliska produkter, kan du välja bivaxljus. Det finns också ett antal miljömärka ljus på marknaden.

Och även här kan palmoljan smyga sig in, så läs på innehållsförteckningen, oavsett vilket ljus du väljer. Och när det kommer till värmeljus, kom ihåg att återvinna aluminiumbehållaren och hållaren till veken.

Julgranen: Det bästa ur miljösynpunkt är att välja en vanlig svensk gran, ofta kallad rödgran, ur en skog nära dig. När julen är över ska du helst inte kasta ut granen från balkongen. Lämna gärna granen till en återvinningscentral så den kan flisas och brännas i ett värmekraftverk.

Paket: Visst är det kul att slå in paket? Ja/nej/kanske? Här kan du minska din miljöpåverkan genom att välja julklappspapper och kort av återvunnet material och snören av naturmaterial. Klappar inslagna i tidningspapper är fina att se på och en bra nödlösning om du inte orkar stressa ut på stan och köpa papper, eller om det från förra året tagit slut. Traditionellt sigilllack är vackert och tillverkas av naturliga ingredienser.

Julklappspapperet sorteras som pappersförpackning, men se till att först ta bort paketsnören, de går till brännbart.

God grön jul och ett hållbart nytt år!


November 2018

Sportkläder

Har du lagt märke till att sportkläder ofta marknadsförs som ”antibakteriella”, ”for lasting freshness” eller ”motverkar dålig lukt”? I månandens miljötips kan du läsa om hur dessa plagg påverkan miljön.

Så kallade luktfria sportkläder behandlas ofta med antibakteriellt silver, ett ämne som tar plats på Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Vid tvätt av dessa kläder läcker silvret ut i vattnet och förorenar sjöar och vattendrag och skadar exempelvis fiskar. Det mesta av silvret tvättas ur från plaggen och den lilla mängd som finns kvar har liten effekt på bakterier, enligt Kemikalieinspektionen.

Svenskt vatten skriver i sin rapport ”Silverläckan” att mängden silver som når reningsverken måste minska med mer än hälften för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt. Antibakteriellt silver i kläder driver alltså på utvecklingen åt fel håll.

Var därför uppmärksam på dessa märkningar nästa gång du köper sportkläder och välj bort silvret, för att skona vår miljö, vårt vatten och våra djur. Hos Naturskyddsföreningen kan du läsa mer om silver i kläder.   

 

September 2018

Jeans

Vet du hur många liter vatten det går åt för att tillverka ett par jeans? I månadens miljötips ger vi dig tips på hur du kan bli en hållbar jeanskonsument.

Hösten står runt hörnet och shortsen är (i alla fall snart) nedpackade bland sommarkläderna och får vila till nästa år. Säsongen för jeans är åter kommen och kanske har du behov av ett par nya?

Produktionen av kläder är en miljöbov och produktionen av just jeans är bland de värsta. Det krävs 11 000 liter rent sötvatten* för att tillverka ett par jeans. Det är ungefär lika mycket vatten som en person dricker på tio år, eller lika mycket som krävs för att fylla 70 badkar. Genom att följa nedanstående tips kan du bli en mer hållbar jeanskonsument.

 1. Köp begagnade jeans i första hand
 2. Vädra dina jeans ofta, de mår bättre av det än av tvätt
 3. Lappa och laga dina jeans när de är trasiga
 4. Skänkt alltid bort dina gamla jeans när du inte vill ha dem längre. Oavsett om de är hela eller trasiga så gör de stor skillnad någonstans i kretsloppet. Går de inte att använda igen så går det att återanvända materialet
 5. Om du ändå måste köpa nyproducerade jeans, välj då ekologiska

*Naturskyddsföreningen

 

Augusti 2018

Penslar
I dessa sommartider är det många som passar på att måla om fasader och möbler. I månadens miljötips kan du läsa mer om hur du kan hantera färgen och penslarna på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Rengöring av penslar är en vanlig orsak till att kemikalier hamnar i avloppet. Idag är många färger vattenlösliga, och av den anledningen kan det vara enkelt att tro att man kan hälla ut färger och rester i avloppet. Men avloppen leds till reningsverk och på reningsverken tas näringsämnen bort, men färgrester och olika ämnen som finns i färgerna blir kvar i det vatten som sedan leds ut i våra vattendrag. Färger och färgrester ska alltså inte hamna i avloppet. När du målar, välj färger som är snälla mot vår miljö och ta sedan hand om färgen och resterna på ett så bra sätt som möjligt.

Är du kanske mitt i ett målarprojekt och vill hålla penslarna fräscha över natten? I så fall så behöver du inte rengöra dem ordentligt utan det räcker med att du virar in penslarna i plastfolie eller lägger dem i en lufttät plastpåse.

När du sen ska rengöra penslarna och avsluta projektet, tänk på att:

 • Torka bort färgrester från händerna innan du tvättar dem.
 • Torka ur penslar så mycket det går innan du rengör dem ytterligare. Använd en trasa, papper eller tidning.
 • Rengör helst penslarna i en burk med vatten, matolja eller miljövänlig såpa och som sista alternativ - lösningsmedel (beroende på typ av färg). Torka sedan av penslarna igen. Pappret lägger du i brännbara hushållsavfallet och färgburkarna lämnar du till metallåtervinningen när de är tomma.
 • Ta alltid hand om tvättvätska och färgrester, häll aldrig ut det i avloppet. Detta räknas som farligt avfall och ska lämnas till en återvinningscentral. Du kan sätta ett lock på burken du använt till rengöring och låta den stå i 24 timmar. När färgen har sjunkit till botten kan du hälla tillbaka resten av lösningsmedlet i flaskan för framtida användning. Låt färgen torka i burken innan du slänger den som farligt avfall.

 

Juni 2018

Bi vid blomma
Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Men bina och humlorna är hotade och blir allt färre. I månadens miljötips kan du läsa om hur du kan hjälpa dem.

Att bin producerar honung vet alla, men den största betydelsen för oss är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss och andra djur. Utan humlor och bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken, där vi handlar resultatet av deras gratistjänster.

Allt färre humlor och bin

Våra bin är hotade och ungefär en tredjedel av Sveriges vilda biarter riskerar att försvinna. Både antalet arter och antalet individer blir allt färre, även globalt. Huvudorsaken till bina och humlornas snabba minskning är att människan på bara några generationer radikalt förändrat naturen och binas livsmiljö. Vi har genom ett intensivt jord- och skogsbruk, byggande av vägar och bebyggelse och genom att bidra till ett förändrat klimat påverkat humlorna och binas livsmiljö så att de har ont om mat och lider av bostadsbrist. Dessutom påverkas de negativt av bekämpningsmedel.

Fem saker du kan göra för att hjälpa våra humlor och bin

 • Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel.
 • Odla blommor på din balkong eller i din trädgård. Kombinera växter som gör att det blommar hela säsongen. Lavendel, kärleksört och ljung är favoriter bland humlorna!
 • Hjälp dem med bostaden, bygg ett bihotell.
 • Gör en bivattnare så de kan släcka törsten. 
 • Använd inget gift bland växterna.

Läs mer om hur du kan vara med och rädda humlor och bin på Naturskyddsföreningens hemsida.

 

Maj 2018

Återvinning

I månadens miljötips slår vi hål på myter om återvinning, ger dig tänkvärd fakta och svarar på frågorna som många ställer sig.

Vi svenskar är bra på att återvinna. Men det är inte alltid lätt att veta hur förpackningar ska sorteras. Och hur stor nytta gör det egentligen? Nu ska vi reda ut ett och annat, för att göra det så enkelt som möjligt för dig att återvinna rätt!

Vanliga myter om återvinning

Myt 1: ”Förpackningarna behöver rengöras noggrant”. Nej! Det behövs inte, men förpackningarna måste vara helt tömda.

Myt 2: ”Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen”. Nej! Återvinning ger en betydligt större vinst för miljön, även om det går åt energi för transporter.

Visste du att...

 • Att använda återvunnet glas i tillverkningen av nytt minskar koldioxidutsläppen med 41 % jämfört med att använda ny råvara, samtidigt som det sparar naturens resurser.

 • Om alla Sveriges hushåll återvann ytterligare en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3600 ton, vilket motsvarar utsläppen från ca 1200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmningen av 675 medelstora villor.

Kom ihåg:

 • Kuvert och post-it-lappar slängs i hushållsavfallet eller i brännbart.

 • Lämna alla metallförpackningar till återvinning. Även små, till exempel kapsyler, lock, folien på crème fraiche-burken och skruvkorkar. Alla förpackningar är viktiga.

 • Värmeljus ska återvinnas, men som metallskrot på sortergården. Kom ihåg att ta bort den lilla vekeshållaren i aluminiumkoppen innan du sorterar båda delarna som metall, annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp och går till spillo i stålbadet.

 • Porslin och keramik slängs som hushållsavfall eller grovsopor.

 • Presentpapper sorteras som pappersförpackning. Ta bort tejp, etiketter och snören så gott det går.

Och du! Släng inte toarullen i papperskorgen på toaletten även om det är smidigt nära. Sortera den som pappersförpackning i stället.

Vill du veta mer? Hos FTI (förpacknings- och tidningsinsamlingen), som ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar i Sverige, finns mycket nyttig information. June Avfall & Miljö, avfallsbolaget i Mullsjö, har tagit fram webbsidan och appen Sortera rätt med June Avfall för att underlätta återvinningen. 

Bild: FTI AB.

 

April 2018

Biltvättarhelgen 2018

I slutet av april varje år infaller biltvättarhelgen. I månadens miljötips kan du läsa om hur du på ett enkelt sätt kan sluta fultvätta din bil.

I Sverige finns det ungefär 4,7 miljoner personbilar i trafik och varje år genomförs över 30 miljoner biltvättar. Av de 30 miljoner tvättarna så sker hela 20 miljoner direkt på gatan. När vi tvättar bilen på gatan rinner en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rakt ut i våra vattendrag och sjöar. Det kan vara ämnen som olja, tungmetaller och asfaltsrester, ämnen som alla är skadliga för både oss människor och vår miljö.

Om du i stället för att fultvätta* din bil på gatan, tvättar den i en biltvätt, så kan du enkelt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten.

Inför biltvättarhelgen, 21-22 april, vill vi uppmana till att tvätta bilen i en riktig biltvätt. Om du har tillgång till en Svanenmärkt biltvätt så är det självklart att föredra. Om du tvättar din bil i en Svanenmärkt biltvätt så minskar du utsläppen av skadliga ämnen med upp till 90 procent.

#biltvättarhelgen

*Fultvätta innebär att tvätta bilen på gatan och låta orenat smutsvatten rinna rakt ut i närmsta vattendrag, sjö eller hav.

  

Mars 2018

Odling på åker

Mat utgör en central del av våra liv och våra matvanor har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Men har du tänkt på hur våra matvanor påverkar vår planet?

I Sverige står maten för ungefär en tredjedel av hushållens totala klimatpåverkan och vår natur och våra djur påverkas i allra högsta grad av vad vi har på vår tallrik.

Den 24 mars är det återigen dags för Earth Hour och årets tema är One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet. Temat har fokus på hur vår livsstil och våra matvanor påverkar vår jord. Du kanske har hört det förr, men om alla i världen skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva 4,2 jordklot. Men vi har ju bara ett och därför måste vi börja leva inom planetens gränser.

Och det finns såklart saker du kan göra för att minska din klimatpåverkan. Här följer några enkla tips för att minska din mats påverkan:

 • Ät ekologiskt. Kolla efter certifieringarna! 
 • Ät mindre kött. Och när du väl äter kött – välj ekologiskt och närproducerat.
 • Ät mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter (bönor, linser och ärtor).
 • Ät säsongsanpassat. T.ex. kål, rotfrukter, lök och äpplen under vinterhalvåret.
 • Ät upp maten. Köp inte mer än du behöver och frys in maten om något håller på att bli dåligt.
 • Tänk igenom matens transporter. Både matens resa till affären och ifrån påverkar miljöbelastningen.

För att testa hur klimatsmart din middag är så har WWF tagit fram Matkalkylatorn. Genom den kan du se om din måltid klarar sig inom planetens klimatbudget. Läs mer om WWF och matens miljöpåverkan här.

Vi ses den 24 mars! Läs mer om vårt Earth Hour-evenemang här.

 

Februari 2018

Globala målen

Globala målen, Agenda 2030, hållbarhetsmålen… kärt barn har många namn. Men har du koll på vad de innebär? I månadens miljötips kan du lära dig mer om just dessa!

År 2015 antog FNs medlemsländer Agenda 2030 för att tillsammans jobba för en hållbar utveckling. Agenda 2030 består av 17 globala mål och 169 delmål och anses av många vara den mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling hittills. Genom de globala målen har världens ledare målsättningen att fram till 2030 avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att lösa klimatkrisen.

Hur kan du bidra?

Men trots att målen är globala och berör alla länder så är det viktigt att målen arbetas med även på lokal nivå. Läs mer om vad du kan göra för att bidra till att vi tillsammans uppnår de globala målen. På FNs hemsida för de globala målen kan du läsa mer om varje mål och kanske hitta din egen favorit.

 

Januari 2018

Grönsakshandel på torg

 

Har du inte kommit på något bra nyårslöfte för 2018 än? Året har bara börjat och än är det inte för sent. I årets första miljötips får du förslag på hållbara nyårslöften.


Här följer nio tips på löften du kan sätta upp för dig själv för ett mer hållbart år.

 1. Ät mer vegetariskt. Bestäm ett antal gröna dagar i veckan eller börja med att byta ut skinkan på mackan till något grönare.
 2. Tacka nej till plastpåsar. Ha alltid en påse i väskan eller en tygpåse på axeln när du går och handlar så du är redo att tacka nej till plastpåsen.
 3. Byt till grön energi. Se över dina avtal och bytt till ett avtal eller bolag med grön el.
 4. Undvik brev. Bestäm dig för att alla räkningar ska ske digitalt via autogiro eller annat sätt innan året är slut. Du kan även tacka nej till reklam i brevlådan om du inte redan gjort det.
 5. Byt ut de gamla glödlamporna. Satsa på att ha 100% LED-belysning hemma.
 6. Köp en cykel och byt ut så många bilresor du kan. Det finns få saker som ger så mycket frihet som cykeln. Både du och miljön mår dessutom bra av det.
 7. Ha minst en köpfri dag i veckan. Detta kan verka lättare än det faktiskt är. Men se till att ha minst en dag i veckan då du inte drar ditt kort en enda gång. En rolig utmaning som är lätt att följa upp!
 8. Flyg mindre. Utmana dig själv genom att undvika flyget ett år, både privat och i arbetet. Om det känns omöjligt, sätt upp ett maxtal på hur många gånger du får flyga under 2018 och jobba för att åka tåg oftare.
 9. Semestra i Sverige. Upptäck det fantastiska i att semestra i vårt avlånga land. Kanske kan du slå två flugor i en smäll genom att cykelsemestra i Sverige?

 

December 2017

Julklappar inslagna i presentpapper.

För att minska din miljöpåverkan kring jul kan du bland annat tänka igenom dina julklappsinköp. Här får du tips på klappar som är snälla mot vår miljö!

Julen står kring hörnet och julhandeln förväntas slå rekord i år igen. Genom att ge bort en julklapp med mindre miljöpåverkan kan du göra en god gärning vid jul. Det finns gott om miljövänliga julklappar, här följer några.

Upplevelse. Ett restaurangbesök, konsertbiljett, eller kanske en kanottur att se fram emot i sommar?

Kursplats. Vore det inte kul att bjuda någon på en matlagningskurs eller varför inte en danskurs?

Cykel/Elcykel. En lite dyrare present, men också hållbar och långlivad. Elcykeln har blivit utsedd till årets julklapp 2017 och finns i flera prisklasser.

Välgörenhet. Ge bort ett gåvokort i julklapp! Det finns många organisationer som bland annat arbetar för en bättre planet och minskad fattigdom.

Tidningsprenumeration. Ge bort något som personen kanske inte själv skulle unna sig, en tidningsprenumeration. Det finns många tidningar som har fokus på natur och miljö.Varför inte en vegetarisk matlagningstidning?

Böcker. Även många böcker berör miljö- och klimatfrågor. De vegetariska kokböckerna blir även de fler och fler.

Tygpåse. Ge bort en fin tygpåse som kan användas i vardagen, till exempel i stället för plastkassen i mataffären.

En ”nödvändig” vara. Ge bort något som du vet att personen garanterat kommer förbruka. Till exempel gott ekologiskt kaffe, te eller en vegetarisk matkasse.

Och du! Glöm inte bort att slå in julklappen i något miljövänligt, till exempel tidningspapper eller en gammal affisch du tröttnat på.

 

November 2017

Toaletten - Jag är ingen papperskorg
Den 19 november är det FNs internationella världstoalettdag. Låter det som en märklig dag? Det är mer logiskt än du tror. Läs mer om hur du kan sluta fulspola.

Under världstoalettdagen uppmärksammas sanitetsproblem runt om i hela världen. Trots att grundläggande sanitet är en mänsklig rättighet så lever var tredje människa i världen utan tillgång till toalett.
Även om vi i Sverige har god tillgång till toaletter och rent vatten så behöver vi också uppmärksamma denna dag av flera anledningar. I år läggs särskild fokus vid avfallsproblemet relaterat till våra toaletter. Varje år spolar vi ner 10 000 ton skräp i våra toaletter i Sverige, ofta på grund av att vi fultorkar* för att sedan fulspola*. Bland fultorkningarna är hushållspapper det vanligaste. Hela 30 % av Sveriges befolkning vet inte att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten.

Att fulspola leder till stopp i ledningsnätet, en försvårad reningsprocess och ökade utsläpp. Bland annat hade Habo reningsverk under 2016 hela 109,2 ton rensavfall. Det är avfall som har sorterats ut i ett grovgaller vid inkommande avloppsvatten. När bland annat tvättlappar, trasor och våtservetter hamnar i toaletten leder det till att pumparna i pumpstationerna stannar.

Så, vad ska du spola ner i toaletten?
Kiss, bajs och toapapper.
Vad ska du inte spola ner i toaletten?
Allt annat.

Det bästa tipset för att sluta fulspola är att alltid ha en papperskorg nära toaletten. I den slänger du hushållspapper, våtservetter och annat avfall.

Läs mer om världstoalettdagen på Svenskt Vattens hemsida.

#världstoalettdagen
#slutafulspola
#barakissbajsochtoalettpapper

*Fultorka innebär att torka sig själv, eller någon annan, med något annat än toalettpapper vid toalettbesök.
*Fulspola innebär att spola ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

 

Oktober 2017

Solceller på tak

Går du i solcellstankar? Här får du fem goda råd som kan vara bra att tänka på.

Solceller på tak blir en allt vanligare syn runt om i Sverige. Genom att själva producera el blir villaägare, bostadsrättsföreningar och företag inte lika beroende av elprisförändringar, de gör en god gärning för klimatet och kan dessutom tjäna pengar genom överskottselen de kan sälja.

Kort sagt är solel en klimatsmart investering för framtiden! Här följer 5 goda råd om du är sugen på att skaffa solceller.

 • Avgör om du har ett bra tak. Det är viktigt att taket är vinklat åt rätt håll och med rätt lutning för att dina solceller ska arbeta optimalt. Visste du förresten att solcellen producerar el även om solen går i moln?
 • Sök bygglov. Kontakta alltid bygglovsenheten på kommunen innan installation av solceller påbörjas då bygglov kan behövas.
 • Ta in offert från flera solelsleverantörer.
 • Sök investeringsstöd. Vanligast söks det statliga investeringsstödet som ger bidrag på 20 procent av totalkostnaden för privatpersoner och 30 procent av totalkostnaden för företag. Stödet handläggs av länsstyrelsen.
 • Sälj elen. Du kommer inte alltid använda all den el din solelsanläggning producerar utan överskottselen kan du sälja till ett elhandelsbolag. Se över vilket elhandelsbolag som ger bäst villkor.


Vill du veta mer om solkraft? Välkommen att kontakta Energicentrum A6, din lokala energi- och klimatrådgivare.

 

September 2017

Klimatveckan 2017, Länets största mötesplats för klimatet

Missa inte månadens miljörelaterade evenemang och händelser!

Under september månad anordnas många aktiviteter och evenemang med tema miljö och klimat i Mullsjö kommun och i hela länet. Passa på att gå på lärorika seminarium, spännande föreläsningar och sevärda filmvisningar.

Klimatveckan, 20-28 september

Klimatveckan 2017 arrangeras av Klimatrådet i och för hela Jönköpings län och är länets största mötesplats för energi-, klimat- och hållbarhetsfrågor. På klimatrådets hemsida finns program över alla veckans evenemang. Bland annat hålls en klimatkväll med filmvisning av Demain (Imorgon) i Mullsjö den 24 september där alla är välkomna. Hela veckan avslutas med en klimatkväll på Spira i Jönköping där Mark Levengood ska tala om hur vi människor hanterar förändring. Glöm inte bort att anmäla dig till de evenemang som kräver anmälan, se klimatrådets hemsida. 


Augusti 2017

Kvitton placerade i en hög

Välj digitala kvitton, för bättre miljö och hälsa!

Hur ofta tackar du nej till ett kvitto som sedan slängs direkt? Och hur många kvitton har du som tar onödig plats i plånboken?

Totalt 1,7 miljarder papperskvitton skrivs ut i Sverige varje år, vilket motsvarar avverkning av cirka 60 000 träd. De flesta kvitton slängs direkt och är tyvärr inte återvinningsbara utan sorteras i stället som brännbart.

 
Som alternativ till vanliga papperskvitton börjar nu digitala kvitton synas mer och mer på marknaden. Genom digital kvittohantering får du som konsument kvittot direkt till mejlen eller telefonen genom en app.


Detta sparar både miljön, dig själv och kassapersonalen då de flesta kvitton innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A. Trots att digitala kvitton godkändes av Skatteverket redan år 2012 så har de flesta butiker ännu inte börjat med detta. Här har du som konsument en chans att påverka genom att visa på efterfrågan. Välj därför digitala kvitton i de butiker där det är möjligt och efterfråga det i de andra! Här finns en stor möjlighet till miljöframgång.


Det finns flera exempel på appar och tjänster som underlättar för digital kvittohantering, några exempel är Spara kvittot, Kvittar och Visma.

 

Juni 2017

Plastkasse

Välj bort plastkassen och dessa sju produkter för miljöns skull!

Produkter vi väljer att använda i vår vardag har stor påverkan på både miljön och vår egen hälsa. Greenpeace har listat 8 produkter som många av oss använder ofta, men som vi bör undvika.

1. Kaffekapslar
Kapslar som används i espressomaskiner visar sig vara svåra att återvinna och tusentals metallkapslar hamnar i stället på soptippen varje år.

2. Tandkräm med plastkorn
Flera tandkrämer innehåller mikroplaster som förorenar vår natur och våra hav då de inte är nedbrytbara. Undvik till exempel tandkrämer som innehåller polyeten (PE) och polymetylmetakrylat (PMMA) och välj miljömärkt så långt det går.

3. Ätpinnar
Engångspinnar från restauranger bidrar till skövling av skog i Asien. Använd diskbara pinnar istället, alternativt kniv och gaffel.

4. Våtservetter
Våtservetter är varken bra för huden eller miljön, då de innehåller kemikalier och plast. Därför ska de inte spolas ner i toaletten och helst undvikas helt. Vid blöjbyten bör de bytas ut mot torra tvättlappar som kan fuktas med vatten.

5. Plastpåsar
Dra ner på plastpåsekonsumtionen genom att använda tygkasse, väska eller genom att återanvända plastpåsar. Tacka nej till plastpåsar du inte behöver när du handlar.

6. Engångsbatterier
Genom att använda dig av uppladdningsbara batterier kan du gynna både miljön och plånboken, då det är bättre långsiktigt. Om du använder engångsbatterier bör dessa återvinnas.

7. Tepåsar av plast
Använd helst löste och tesil när du dricker ditt te, men om du använder dig av tepåsar bör du välja en påse som är gjord av papper. Tepåsar gjorda av plast har naturen svårt att bryta ner.

8. Engångsrakhyvlar
Många engångsrakhyvlar hamnar på soptippen och skapar då ett berg av plast. Välj istället en elektrisk variant, alternativt en rakhyvel med utbytbart blad.

 

Maj 2017

Gamla mobiltelefoner

Vad gör du med din gamla telefon när du inte använder den längre?

De senaste årens snabba teknikutveckling har inneburit att många svenskar bytt telefon frekvent för att få tillgång till de senaste funktionerna. Denna konsumtion leder ofta till att fullt funktionella telefoner blir liggandes oanvända, vilket naturligtvis inte är ett effektivt resursutnyttjande. Produktionen av en ny mobil ger ett avfallsfotavtryck på ca 86 kg.

Hur kan vi bli bättre?

- I första hand bör du fundera på om det verkligen är nödvändigt att köpa en ny telefon, sträva efter att använda mobilen så länge den fungerar.

- I andra hand kan du fundera på om mobilen kan återanvändas. Kanske en kompis eller granne skulle vara intresserad av den?

- I sista hand kan du lämna in din gamla mobil för återvinning. Då tas användbart material tillvara som kan användas i tillverkning av något annat. Viktigt att tänka på är dock att undersöka vad som händer med mobilen när du lämnat in den, fråga gärna! Tyvärr återvinns inte alla inlämnade mobiler på rätt sätt och vissa säljs till andra länder där det kan hända att de deponeras och därmed skapar en dålig miljö.

Om du är intresserad av att läsa mer om olika produkters avfallsfotavtryck, klicka på länken här. 

April 2017

Stora biltvättarhelgen

Hur tvättar du din bil? Helgen den 22-23 april är det Stora biltvättarhelgen, välj ett miljösmart sätt att tvätta din bil på!

Denna månads miljötips handlar om hur du bör tänka när det är dags att tvätta din bil. Miljöförvaltningen har tagit fram riktlinjer för hur man bör och inte bör tvätta bilen.

Bra ställen att tvätta bilen på:
- Automattvätt
- Gör det själv-tvätt

Dåliga ställen att tvätta bilen på:
- Gatan
- Garageuppfarten
- Andra asfalterade ytor

Klicka på länkarna för att läsa hela informationen från Miljöförvaltningen och också om Stora biltvättarhelgen.

 

Mars 2017

De fem b:na

Varje år uppmärksammas Earth hour globalt för att belysa vikten av att alla måste agera för att vi ska ha en chans att hindra klimatförändringarna. Men vad kan man själv göra?

WWF som anordnar Earth hour har identifierat fem viktiga områden där man kan göra en skillnad för klimatet, de fem b:na: Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken.

 • Bilen: transportsektorn bidrar med stora utsläpp av växthusgaser. Tänk på att cykla mer, åka kollektivt och använda förnybara bränslen.
 • Biffen: kött och övriga animaliska produkter har stor negativ påverkan på klimatet. Ät mindre kött och mer vegetariskt, tänk på att välja närproducerat.
 • Bostaden: mycket energi går åt i bostaden och för att spara kan man själv sänka inomhustemperaturen, byta till energisnåla vitvaror och lampor.
 • Börsen: undersök vad dina besparingar på banken investeras i, ofta kan investeringarna innebära negativ klimatpåverkan.
 • Butiken: konsumtionen i vår del av världen är mycket stor och bidrar till att stora mängder växthusgaser når atmosfären. Fundera på hur du kan ändra ditt konsumtionsmönster och köp gärna begagnat.

 

Februari 2017

+E

Du missar väl inte att läsa tidningen +E?Tidningen +E ges ut ett par gånger per år på uppdrag av Klimatrådet i Jönköpings län. I tidningen finns många intressanta och viktiga reportage och tips för hur vi kan anpassa länet till att bli ett ”plusenergilän” till 2050. Det innebär att vi ska öka produktionen av förnybar energi och minska användningen av energi generellt. E står också för ekologi, engagemang och entreprenörskap.

+E får alla länets invånare till sin brevlåda, men det finns också möjlighet att läsa alla nummer digitalt. Klicka på länkarna för mer information.

 

Januari 2017

Lego

Använd appen Vara utan fara för att skaffa dig bättre kunskap om vilka kemikalier våra vardagsprodukter innehåller.

Överallt i samhället finns kemiska ämnen som vi påverkas av. Vissa ämnen är farligare än andra och som konsument kan det uppfattas som en djungel att kunna avgöra var riskerna finns. Ett tips för att få mer information om i vilka produkter som vissa kemikalier ofta används och tips på hur det är möjligt att undvika exponering från dessa ämnen är att använda appen Vara utan fara. Appen har tagits fram av Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Appen är en hemsida och fungerar för smartphones. Surfa in på varautanfara.se och lägg till sidan på hemskärmen. 

December 2016

Naturskyddsföreningen - tack

Behöver du julklappstips i sista stund? Här får du tre tips på hållbara klappar.

 1. En viktig grundtanke gällande julklappar är att inte köpa för antalets skull. Välj färre men väl utvalda julklappar som man vet att personen kommer att uppskatta.
 2. Om man inte känner mottagaren så väl eller inte vet vad den önskar sig så är presentkort ett bra alternativ, då minskar risken att köpa något som inte kommer att användas.
 3. Detta tips syftar till att skippa prylarna och istället satsa på en klapp som gör gott – det finns till exempel många organisationer som erbjuder julklappar såsom vaccin till barn i utsatta länder, trädplantering, eller varför inte ett tack till någon som borde uppmärksammas för sina miljösmarta val och samtidigt stödja Naturskyddsföreningens verksamhet? En julklapp med syfte att skapa förutsättningar för en bättre värld är mer värd än en pryl som aldrig kommer till användning.

För mer information, klicka på länkarna.

 

November 2016

Julbord

Hur länge håller sig ett kokt ägg egentligen?

När julen närmar sig är det många som köper hem och lagar mycket mat. Ofta när det gäller julbord och bufféer kan det vara svårt att planera för hur många som kommer att äta av de olika sakerna och det kan då bli en del mat över. Många är osäkra på hur länge maten håller sig och vad man ska göra med det som inte gick åt.

På sidan slangintematen.se finns mycket information och många tips om matens hållbarhet och man kan också ta del av några restrecept – alltså att laga en ny rätt av rester. För mer information, klicka på länken.

 

Oktober 2016

Textilmärkningar

Vad innehåller dina textilier och hur har de producerats? Kolla efter miljömärkningar!

Att vara konsument  och göra hållbara val i affären är inte alltid lätt. Ett bra tips är att titta efter miljömärkningar, vilket finns för många produktkategorier. Den senaste tiden har produktion och innehåll mm. gällande textil börjat diskuteras allt mer. För textilier finns det flera olika miljömärkningar som tar hänsyn till olika faktorer, läs mer på Sveriges konsumenters informationsblad.

Flera miljömärkningar har skapat söksidor där det går att söka en produkt utifrån kategori. Två exempel är:

För mer information, klicka på länkarna.

 

September 2016

Trafikantveckan

Under september uppmärksammas hållbart resande på många håll i Europa i samband med den Europeiska trafikantveckan – hur reser du?

Den Europeiska trafikantveckan uppmärksammas av Mullsjö kommun, läs mer här.

En stor del av de växthusgaser som släpps ut i Sverige kommer ifrån trafiken. Men de fossila bränslena som bensin och diesel börjar också i större utsträckning att bytas ut mot bränslen med mindre klimatpåverkan såsom el och biogas.

Många av de resor som görs är också relativt korta och det finns många sätt att undvika bilen helt, t.ex. genom att gå, cykla eller åka kollektivt. Kanske kan man samåka till ett evenemang, eller att turas om med grannarna om att skjutsa barnen till skolan.

 

Augusti 2016

Företagarna

Hållbarhet innefattar oftast tre dimensioner – social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Begreppet hållbar utveckling fick genomslag i samband med Brundtlandrapporten 1987. Idag har hållbarhetsfrågor en central roll i utvecklingen av de flesta kommuner och en stor del av näringslivet. Det finns många sätt att utveckla sin verksamhet mot att bli mer hållbar.

Miljönytta.se är en inspirerande sajt där innovativa varor och tjänster i ledet mot ökad hållbarhet presenteras.

Företagarna har också en informationsrik hemsida kring hållbarhet i företag med mycket inspiration och verktyg för att nå dit.

För mer information, klicka på länkarna.

 

Juli 2016

Pizza, bildäck

Ska du åka iväg på semester? Glöm inte dessa enkla knep för att minska miljöpåverkan!

 • Ofta finns det matrester kvar i kylskåpet innan man ska iväg – släng dem inte, gör en pizza av dem istället!

 • Stäng av elektriska prylar som står på stand by och dra även ut sladdarna så slipper man vara rädd att åskan ska slå i dem.

 • Stäng droppande kranar – en kran som läcker kan under ett dygn göra av med upp till 25 liter vatten!

 • Kontrollera lufttrycket i däcken på bilen – genom att köra med högre tryck i däcken kan man spara mycket bränsle.

För fler enkla miljötips - se sidan En miljon små steg.

 

Juni 2016

 Soptunna med matsvinn

Varje år slängs stora mängder ätbar mat från både hushåll och restauranger. Genom att minska sitt matsvinn så kan en familj spara upp till flera tusen kronor om året!

Att slänga mat som egentligen skulle kunna ätas ger onödigt stor belastning på både miljön och hushållsekonomin. Livsmedelsverket har bra information kring hur mat ska förvaras för att hålla så länge som möjligt och vad man kan göra för att minska sitt matsvinn.

Vill man få en inblick i hur bra man själv är på att undvika matsvinn kan man testa Matsvinnskollen.

När det gäller restauranger är det många gånger svårt att reglera hur mycket mat som ska tillagas, speciellt för bufféer, vilket ofta leder till onödigt matsvinn. I guiden Kasta mindre mat finns bra tips för restauranger och storhushåll för hur man kan påverka hur mycket ätbar mat som slängs.

För mer information, klicka på länkarna. 

Maj 2016

Hur påverkas klimatet av vår livsstil och vilka konsekvenser kan det få?

Klimatkontot

Vår livsstil påverkar klimatet bland annat genom hur vi äter, transporterar oss och konsumerar. IVL har tagit fram ett verktyg - Klimatkontot, för att man ska kunna mäta sin klimatpåverkan. Genom att svara på frågor kring sin livsstil så kan man få svar på hur stor klimatpåverkan man har och tips på hur den kan minskas.

Klimatanpassningsportalen

Den klimatpåverkan som vi ger upphov till kommer att leda till förändringar på klimatet. SMHI har utvecklat en Klimatanpassningsportal där det är möjligt att fördjupa sig i hur klimatet kommer att förändras och vilka effekter det kan ha.

Klimatförändringar kan påverka vårt samhälle på flera sätt, exempelvis genom ökad risk för skyfall, fler översvämningar och fler värmeböljor. I verktyget VisAdapt kan man skriva in sin adress och på så sätt få reda på vilka eventuella risker som finns när det gäller effekter av klimatförändringar där man själv bor.

 

April 2016

Hur kan man leva mer hållbart?

Tycker du att det är svårt att veta hur just du kan göra din vardag mer hållbar? Ett tips är att använda Naturskyddsföreningens app Grön Guide. I guiden finns bland annat en Fiskväljare för att veta hur man ska tänka hållbart när man köper fisk och även en märkesväljare som ger en översikt av olika miljömärkningar och vad de innebär.

Grön guide

Grön guide finns även på nätet och där finns 6 olika fokusområden för en mer hållbar livsstil:

 • Res klimatsmart
 • Miljösmart hemma
 • Gröna tips för arbetsplatsen
 • Ett smartare klädmode
 • Ät dig miljösmart
 • Ge dina barn en grön framtid

Ett tips är också att kika in på bloggen Ekoenkelt, som är en blogg om hållbar livsstil.

Vill du veta mer om hur vår livsstil påverkar planeten, fördjupa dig i den digitala mindmapen Planeten .

 

Oktober 2015

I dagligvaruhandeln är det svårt att veta vilka miljömärkningar som man ska leta efter bland grodor, falkar, blommor och svanar. Här är en lista på de sex vanligaste miljömärkningarna i Sverige som hjälper dig att göra ett hållbart inköp. Miljömärken hjälper dig att handla hållbart och genom ett aktivt val kan du göra skillnad för både människa, djur och miljö. Dessa sex miljömärkningar är oberoende och seriösa som du som konsument kan lita på.  

Miljömärkningar

 1. KRAV är en symbol för ekologiskt framtagna produkter. KRAV står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. Jämfört med EUs ekologiska märkning har KRAV tuffare regler som skärps kontinuerligt.
 2. Svanen är ett nordiskt miljömärke som ställer miljökrav för hela livscykeln. Produkten måste uppfylla krav på miljö, hälsa, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt. Svanen och EU-ecolabel ägs av Miljömärkning Sverige AB som är ett icke vinstdrivande företag. Miljömärkning Sverige ägs av staten.
 3. EU Ecolabel också kallat EU-blomman är EUs miljömärkning. Kriterierna är beslutade av medlemsländerna och ställer liknande miljökrav som Svanen.
 4. EUs ekomärke känner du igen på EU-lövet. Det är EUs motsvarighet till KRAV och baseras på EUs lagstiftning för ekologiskt jordbruk. Om en produkt är märkt med lövet är 95 % ekologiskt certifierade.
 5. Fairtrade är en oberoende märkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. När du väljer en Fairtrade-märkt produkt bidrar du också till ökad miljöhänsyn och omställning till ekologisk produktion i länder med utbredd fattigdom.
 6. Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning och bygger på två grundidéer: att naturresurser måste sparas samt att den biologiska mångfalden och människans hälsa inte får hotas. Produkter som får bära märkningen måste uppfylla flera krav bland annat kemikalie- och energianvändning och övergång till fossilfria bränslen.

Läs mer om miljömärkningar

Konsumentförening Stockholm har tagit fram en bra märkesguide och Medveten Konsumtion har information om olika märkningar utifrån kategori.

Visste du att nyckelhålet inte är en miljömärkning?

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol och är till för att hjälpa dig att hitta de hälsosammare alternativen. 

 

September 2015

Det är bra att spara energi för din plånbok och vår miljö. Här kommer några enkla energispartips.

En lampa

Enkla tips för att du ska spara el, pengar och miljö.

1.Köp in el från förnyelsebara källor- priset på elen har sjunkit så varför inte ta chansen att köpa in energi som producerats på ett hållbart sätt? Om du genom förändrat beteende sparar in på elförbrukning kommer det gå jämnt upp i kassan.

2.Standby (vänteläge) förbrukar mer än du tror- stäng av dina prylar ordentligt. Visste du att ungefär 10 % av all din energiförbrukning utgörs av standby?

3.Köp miljömärkt. Titta efter SvanenEnergy Star och hållbarhetscertifieringen, TCO, för IT-produkter.

4.Byt ut alla glödlampor till lågenergilampor.

5.Släck lampor när du lämnar ett rum. 


Här kan du få fler energispartips

Energicentrum A6 ger kostnadsfri, opartisk energirådgivning till alla invånarna i Habo. På Energimyndighetens webbplats hittar du flera bra tips och du som bor i småhus och lägenhet kan enkelt bli energismart genom att användaEnergikalkylen. Fyll i kalkylen och få praktiska tips som du kan göra hemma.

 

Augusti 2015

Här ger jag dig tips om podcast som du kan lyssna på och som ger dig viktig kunskap om miljö, klimat och hållbar utveckling.

Grönska

Det är viktigt att vi har kunskap om miljö för att kunna göra hållbara val. Dagens mediesamhälle ger hos ständigt olika intryck, information och kunskap. Det kan ibland vara svårt att sålla bort onödigt brus och vara källkritisk. Därför ger jag dig tips om podcast som ger dig viktig kunskap om miljö. Luta dig tillbaka, titta ut på regnet som smattrar mot vindrutan och bara lyssna.

Sommar i P1- Johan Rockström

Sommar i P1

Johan Rockström, professor i miljövetenskap, pratar om vilka utmaningar vi står inför. Men han blandar det med positiva framtidsvisioner om att alla kan bli en ”planetskötare”.

För stora och små!

Planeten

Planeten är en sida från Forskning.se som lyfter fram fakta och problem rörande människor och områdena vatten, luft, liv, jord och eld. Planeten passar både vuxna och kan användas i pedagogiskt syfte för barn och elever. Sidan bjuder på nytänkande interaktiva kunskapsscener fyllda med fakta, illustrationer, filmer och animeringar.

Andra tips

Läs exempelvis Supermiljöbloggen för att följa med om de senaste nyheterna om miljö och klimat.

 

Juli 2015

Grilla miljövänligt är enkelt, billigt och gott! Här får du fyra enkla tips för hur du kan göra din grillning lite skonsammare mot miljön.

Grilla miljövänligt

1. Tänd kolgrillen med tändpapper eller eltändare

Undvik tändvätska som innehåller paraffin, det är en fossil oljeprodukt som bildar växthusgasen koldioxid när den förbränns. En tändning med tändvätska motsvarar att köra två kilometer med en liten, bränslesnål bensinbil. Köp kol och briketter som är miljömärka med Bra miljöval eller har märkningen FSC (Forest Stewardship Council). Då kommer det från skogsbruk som tar hänsyn till miljön och sociala förhållanden.  

2. Grilla mer vegetariskt 

Just nu är det säsong för mängder av härliga grönsaker och det mesta kan man grilla. Köp gärna ekologiskt och närodlat. Tips på vad du kan grilla är broccoli, tomat, färsk gul lök, haricot verts, sparris, svamp, palsternacka, potatis, rädisor, squash, vitlök och majs. Förkoka gärna svenska rotfrukter och du kan med fördel pensla grönsakerna med lite olja innan grillning.  

3. Grilla fisk och skaldjur

Se till att i första hand välja MSC-märkt fisk som garanterar att den kommer från ett välskött och uthålligt fiske. När det gäller odlad fisk, som lax, se efter KRAV- eller ASC-märkta alternativ.

4. Köp ekologiskt, svenskt naturbeteskött eller vilt

Om du vill äta klimatsmart ska du äta mindre kött. Om du köper ett ekologiskt kött vet du att djuren haft det bra och det har bara använts naturvänliga produkter. Svenskt naturbeteskött kommer från djur som betat våra ängar och bidrar till den biologiska mångfalden och bevarar kulturlandskapet.

 

Juni 2015

Rädda bina!

Bina är de viktigaste pollinatörer och är livsviktiga för oss. Bin är hårt arbetande trädgårdsmästare och vi kan tacka dom för många av våra frukter och grönsaker. Om bin försvinner minskar också vår biologiska mångfald eftersom många växter är beroende av pollinering. Att bina dör ut på flera ställen i världen har många orsaker. Bin och andra insekter hotas av ett mer ensidigt och storskaligt jordbruk, bekämpningsmedel, sjukdomar och klimatförändringar. 

 Ett bi bland blommor

Bygg ett bi-hotell och bidra till biologisk mångfald

Även i villakvarter och trädgårdar kan mångfalden hotas av hårdgjorda ytor, utbredda gräsytor och färre mångfald av växter. Du kan hjälpa bina på traven genom att plantera olika blommor och skapa husrum. Bin lever oftast ensamma och du kan på enkla sätt skapa trivsamma krypin. 


Såhär kan du göra ett bihotell eller biholk:

 • Plocka ihåliga pinnar eller köp bambupinnar och bind ihop och häng upp. Pinnarna ska vara minst 20 cm långa. Bina använder håligheterna i rören för att deponera ägg och lagra pollen

 • Borra 5 cm djupa hål i en träbit och hänga upp på ett soligt ställe 

 • Borra hål i gamla stubbar, gärna olika diameter storlekar för att locka olika arter av bin och humlor

En biholk

Läs mer om hur du kan göra ett hem till bin i Naturskyddsföreningens guide "Bygg en biholk"


Senast uppdaterad: 2018-01-02 Ansvarig: Ellen Lindberg