mullsjö logotyp

Månadens miljötips - April

Datum: 2018-04-11 Kategori: Bygga, bo & miljö, Trafik & infrastruktur

I slutet av april varje år infaller biltvättarhelgen. I månadens miljötips kan du läsa om hur du på ett enkelt sätt kan sluta fultvätta din bil. Nyhetsbild

När vi tvättar bilen på gatan rinner en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rakt ut i våra vattendrag och sjöar. Om du i stället för att fultvätta* din bil på gatan, tvättar den i en biltvätt, så kan du enkelt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten.

I Sverige finns det ungefär 4,7 miljoner personbilar i trafik och varje år genomförs över 30 miljoner biltvättar. Av de 30 miljoner tvättarna så sker hela 20 miljoner direkt på gatan. När vi tvättar bilen på gatan rinner en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rakt ut i våra vattendrag och sjöar. Det kan vara ämnen som olja, tungmetaller och asfaltsrester, ämnen som alla är skadliga för både oss människor och vår miljö.

Tvätta bilen i en riktig biltvätt och gör en insats för miljön

Inför biltvättarhelgen, 21-22 april, vill vi uppmana till att tvätta bilen i en riktig biltvätt. Om du har tillgång till en Svanenmärkt biltvätt så är det självklart att föredra. Om du tvättar din bil i en Svanenmärkt biltvätt så minskar du utsläppen av skadliga ämnen med upp till 90 procent.

För mer information, se sidan biltvätt via länk i länktipsrutan.

*Fultvätta innebär att tvätta bilen på gatan och låta orenat smutsvatten rinna rakt ut i närmsta vattendrag, sjö eller hav.

2018-04-13 av: Ellen Lindberg